Rubla rusească ar putea deveni monedă oficială în Transnistria

Rubla rusească ar putea deveni monedă oficială în Transnistria. Şeful Băncii Centrale din regiune nu exclude această posibilitate, dupa ce Europa şi America au blocat operaţiunile externe ale băncilor transnistrene în euro şi dolari, efectuate prin băncile ruseşti.

Tiraspolul spune că vinovat de această situaţie se face Chişinăul şi se arată dipus să primească auditori străini, anunță publika.md.

Conducerea Băncii Centrale din Transnistriei afirmă că situaţia ar fi apărut din cauza blocadei financiare, impuse de Chişinău, dar şi a acuzaţiilor de implicare în spălare de bani.

Pe termen lung, situaţia afectează atât pieţele de desfacere, cât şi relaţiile de parteneriat. Mai mult, se reflectă şi asupra sistemului bancar, dar şi a agenţilor economici„, a precizat şeful adjunct al Bancii Centrale a Transnistriei, Vladimir Stepanov.

Soluţia ar fi introducerea rublei ruseşti ca monedă de plată, spun economiştii din stânga Nistrului.

Agenţii economici din Transnistria, care au avut multe de îndurat zeci de ani, găsesc întotdeauna noi metode şi soluţii prin intermediul altor valute. De exemplu, Finlanda a introdus oficial rubla rusească, în paralel cu euro„, a precizat şeful Băncii Centrale a Transnistriei, Eduard Kosocski.

      Articole recomandate