România – Republica Moldova: volum record al fluxurilor comerciale

tir

Volumul fluxurilor comerciale dintre România și Republica Moldova, a atins o cotă record la sfârșitul anului 2013, depășind 1,1 miliarde de dolari.

Este vorba despre o creștere remarcabilă față de anul precedent, care marchează un plus de circa 16%, relatează Agerpress.

Schimburile comerciale dintre cele două țări au propulsat România pe locul al doilea în topul principalilor parteneri economici ai Republicii Moldova, după Rusia, care a înregistrat un volum de peste 1,4 miliarde de dolari. Pe locul al treilea se află Ucraina, cu 800 de milioane de dolari, urmată de Turcia, cu 660 de milioane.

Potrivit datelor înregistrate de specialiștii Biroului Național de Statistică din Chișinău, România a importat mărfuri moldovenești în valoare totală de 413 milioane de dolari, adică mai mult cu aproximativ 15% față de anul precedent.

Republica Moldova în schimb, a importat mărfuri din România în valoare de circa 722 de milioane de dolari, precizează sursa.

Gratie acestor date pozitive, specialistii apreciaza ca au fost create premisele unui schimb comercial infloritor si pentru perioada imediat urmatoare, prognozele pentru anul 2014 fiind cat se poate de optimiste.

 Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate