Controversata lege privind politica lingvistică a fost adoptată marţi, 3 iulie, în a doua lectură de Rada Supremă a Ucrainei. Legea iniţiată de reprezentanţii puterii prevede că limba de stat este ucraineana, iar, conform Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, în categoria limbilor regionale sau minoritare intră următoarele 18 limbi: rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătaro-crimeeana, moldoveneasca, germana, greaca, poloneza, rromani (ţigăneasca), româna, slovaca, maghiara, ruteana şi dialectele karaim şi crâmceac.
Documentul prevede că toate actele organelor supreme ale statului vor fi adoptate în limba ucraineană şi publicate oficial în limba de stat şi limba rusă, precum şi în alte limbi regionale sau minoritare. Rada Supremă mai intenţionează să stabilească prin lege faptul că informaţiile referitoare la posesorul unui act de identitate sau orice document care îl înlocuieşte vor fi eliberate în limba ucraineană şi în una dintre limbile regionale sau minoritare. Totodată, Legea prevede că instituţiile de învăţământ vor înfiinţa clase separate, grupe în care materiile vor fi studiate într-o altă limbă decât cea utilizată de majoritatea elevilor, însă doar în cazul existenţei unui număr suficient de cereri în acest sens.
Opoziţia din Ucraina susţine că acest proiect de lege este unul anti-ucrainean, deoarece, prin sporirea drepturilor de utilizare oficială la nivel regional a limbilor minoritare, se doreşte, de fapt, ca limbii ruse să i se acorde statut de a doua limbă de stat, pe lângă ucraineană.
Reamintim că în luna mai, din cauza aceluiași proiect, zeci de deputați ai puterii și opoziției s-au luat la bătaie. Violențele au fost provocate de discuțiile despre statutul limbii ruse în Ucraina.
Anterior, senatorul românilor Viorel Badea a declarat că percepția Kievului este greșită. „Considerarea limbii române și așa zisei limbi moldovenești ca fiind două expresii lingvistice diferite este un gest neprietenesc la adresa României. Este o abordare neprietenească pe care România nu o va recunoaște”Peste tot în lume există o singură limba românească, limbă pe care o recunoaște gramatica academiei române, limbă pe care o cunosc lingviști români și internaționali. Orice altă tentativă de a crea o nouă limbă o considerăm practic o tentativă de sorginte stalinistă, care are ca finalitate încercarea de a-i bulversa pe români oriunde s-ar afla„, a declarat Viorel Badea.