Republica Moldova susţine abolirea pedepsei cu moartea în lumea întreagă

Republica Moldova susţine abolirea pedepsei capitale, această decizie fiind întărită prin semnarea, de către vicepremierul Natalia Gherman, a Declaraţiei comune pentru eliminarea pedepsei cu moartea în Europa şi în lumea întreagă.

Este vorba despre un document deosebit de important, care poartă semnaturile miniştrilor de Externe din 42 de ţări membre ale Consiliului Europei, relatează Moldpres, citând Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Constituţia ţării noastre, precum şi legislatia naţională, au fost sintonizate la standardele internaţionale în acest context, pedeapsa cu moartea fiind abolită în Republica Moldova, înca din 2006.

În condiţiile în care, Amnesty International a lansat recent un semnal de alarmă vizând tendinţa de reintroducere a pedepsei capitale în mai multe ţări ale lumii, conceptul potrivit căruia „o execuţie nu reprezintă o soluţie”, are nevoie de susţinere, mai mult ca oricând.

Prin semnarea Declaraţiei comune pentru abolirea predepsei cu moartea în Europa şi în lumea întreagă, Republica Moldova se înscrie în rândurile ţărilor care acordă o atenţie deosebită protecţiei drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, susţinând concomitent, rezoluţiile tematice ale Adunării Generale ONU.

death_penalty_map

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate