Republica Moldova, lider la importarea „mașinilor second hand” din Europa

masini

În primele zece luni ale anului în ţara noastră au fost importate aproape 30.000 de automobile, cu 40% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2012. Jumătate sunt maşini mai vechi de opt ani, la mâna a doua

Potrivit Adevărul Moldova, piaţa automobilelor din Republica Moldova continuă să crească spectaculos, în ciuda majorării taxelor de import. În zece luni ale anului 2013, s-au importat deja cu circa 4.500 de automobile mai mult decât pe parcursul întregului an 2012. Dacă ritmurile se menţin, am putea asista la o creştere de circa 40%, arată datele statistice din domeniu. Potrivit unei analize realizate de expertul Serghei Solomonov, în perioada ianuarie-octombrie au fost aduse în ţară 29.481 de autoturisme, dintre care doar 3.900 sunt noi, restul 25.581 fiind maşini second hand.

Iese că la un vehicul nou importat revin opt la mâna a doua. În consecinţă, cota automobilelor noi în totalul importurilor de vehicule rutiere a coborât la 13,2%, cel mai prost rezultat din ultimii zece ani. Totodată, datele statistice relevă că fiecare al doilea automobil adus în ţară este mai vechi de opt ani, rezultatul datorându-se deciziei autorităţilor de a extinde limita de vârstă a maşinilor importate de la şapte la zece ani.

Cele mai populare modele second hand sunt Renault Megane, Toyota Corolla (diesel) şi Ford Focus. Luând în calcul un preţ mediu de 5.000 de euro, în total, moldovenii au cheltuit pe maşini vechi aproape 130 de milioane de euro (circa 2,2 miliarde de lei), în timp ce pe automobile noi au dat doar circa 58 de milioane de euro (la un cost mediu de 15.000 de euro maşina).

În perioada menţionată au fost înmatriculate cu 3% mai multe maşini noi. Din datele oficiale, putem constata un salt la importul de automobile de lux. De exemplu, au fost vândute cinci maşini Bentley Continental noi (preţ mediu de 200.000 de dolari), faţă de una în aceeaşi perioadă a anului 2012. Au fost importate 23 de Mercedes-Benz GL, faţă de un singur exemplar în 2012.

moldova

A fost importat şi un Rolls-Royce Ghost. Lider la capitolul maşini scumpe este modelul Porsche Cayenne, fiind importate 65 de automobile, cu 33% mai mult decât în zece luni ale anului 2012, chiar dacă preţul unuia porneşte de la 60.000 de euro şi ajunge la circa 150.000. Maşinile premium Porsche au ajuns în top 15 cele mai vândute automobile noi din ţară, întrecându-i chiar şi pe ruşii de la Lada.

      Articole recomandate