Republica Moldova introduce sancțiuni pentru străinii care încalcă regulile de ședere în țară

chisinau

Republica Moldova va introduce sancțiuni pentru străinii care încalcă regulile de ședere în țară, potrivit unui proiect de lege care a fost aprobat în Parlament.

Este vorba despre amenzi usturătoare, care vor fi aplicate tuturor cetățenilor străini care nu se conformează prevederilor legale vizând regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova.

Documentul aprobat prevede aplicarea unei amenzi de până la 1.000 de lei, oricărei persoane străine care nu părăsește teritoriul țării noastre la sfârșitul termenului valabil de ședere acordat, în timp ce străinii care vor prezenta documente false în scopul obținerii vizei, vor plăti amenzi de până la 2.000 de lei.

De asemenea, persoanele care vor pătrunde în țară fără să-și anunțe oficial intrarea, utilizând porțiunea frontierei dintre Moldova și Ucraina, aflată în afara controlului autorităților locale, vor fi amendați cu 400 de lei.

Documentul cuprinde și reguli privind prelungirea duratei de ședere pe teritoriul țării noastre: aceasta poate fi solicitată în cazul minorilor care urmează cursurile unui institut de învățământ local, sau în alte cazuri, având la bază motive de natură familială.

În aceste situații, termenul de ședere poate fi prelungit cu maxim 30 de zile.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate