Republica Moldova în top la nivelul pirateriei software. 90% dintre utilizatorii de PC-uri utilizează software piratat.

În anul 2011, nivelul pirateriei software în Republica Moldova s-a menţinut la acelaşi nivel ca şi în anul 2010 de 90%, arată ultimul raport al organizaţiei Business Software Alliance (BSA).

Business Software Alliance anunţă că 90% dintre utilizatorii de PC-uri din Republica Moldova admit că utilizează software piratat. la acest capitol suntem la egalitate cu Bangladeş şi Libia, dar suntem întrecuţi de Georgia şi Zimbabwe.

Potrivit raportului publicat de BSA, rata pirateriei se menţine la acelaşi nivel deja al doilea an la rând. În acelaşi volumul programelor piratate a crescut cu circa nouă milioane de dolari, până la 45 de milioane de dolari.

În Ucraina rata programelor piratate atinge cota de 84%, în Belarus – 87%, iar în Rusia şi România de 63%. Cel mai mare nivel al pirateriei software se atestă în Zimbabwe (92%), iar cea mai mică în Statele Unite (19%), Luxemburg (20%) și Japonia (21%).

Informații relevante din studiul global IDC realizat pentru BSA:

* La nivel global, utilizatorii care piratează software sunt în principal bărbații tineri iar probabilitatea este de două ori mai mare ca aceștia să locuiască într-o țară în curs de dezvoltare față de o țară dezvoltată economic (38% față de 15%);
* Persoanele din companii cu putere de decizie recunosc că piratează software mai des decât restul utilizatorilor și este de două ori mai probabil ca ei să cumpere software cu licență pentru un singur computer și apoi să îl instaleze pe mai multe calculatoare din companie;

      Articole recomandate