Republica Moldova achită cele mai mari tarife la energia electrică dintre statele din CSI

Consumatorii din Republica Moldova achită cele mai mari tarife pentru curentul electric dintre statele din CSI şi chiar mai mult ca unele state din Uniunea Europeană, potrivit unui top realizat de agenţia rusă Ria Rating.

Experţii de la Ria Rating constată că moldovenii achită în prezent un tarif mediu de circa 0,11 eurocenţi pentru un kWh, de patru ori mai mult decât ucrainenii şi belaruşii, de două ori mai mult ca ruşii şi kazahii, cu 25-30% mai mult ca bulgarii şi norvegienii şi cu 2% mai mult decât românii, care plătesc 0,105 eurocenţi.

Potrivit clasamentului, care cuprinde 35 de state din Europa, Republica Moldova se află pe locul 28 la capitolul preţul curentului electric.

Cele mai mari tarife din Europa le achită danezii – circa 29 de eurocenţi, lucru explicat prin cota mare a energiei renovabile, de peste 40%, în balanţa energetică a acestei ţări. Pe locul doi se află Cipru, cu un tarif mediu de 28 eurocenţi pentru un kWh, după care urmează Germania cu 26 de eurocenţi.

Experţii de la Ria Rating au estimat că salariul moldovenilor este suficient pentru a cumpăra doar 1.677 kWh, de două ori mai puţin decât pot face consumatorii din România şi Grecia, de şase ori mai puţin decât consumatorii din Rusia, de 10 ori ca cei din Luxemburg şi de 25 de ori mai puţin ca locuitorii din Norvegia.

Potrivit studiului în ultimii cinci ani cele mai tare au crescut tarifele în Letonia (+ 90%), Malta (+ 85%) şi Rusia (+ 83%). În acelaşi timp în România costul energiei electrice a scăzut cu 8%. Studiul nu oferă informaţia privind evoluţia costului energiei electrice în Republica Moldova în ultimii cinci ani. Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică arată însă că acestea s-au majorat cu circa 50%.

Sursa: adevarul.ro/moldova

      Articole recomandate