Republica Moldova a condamnat regimul totalitar comunist! Secera și ciocanul – simboluri interzise

Republica Moldova a condamnat regimul totalitar comunist! Secera și ciocanul – simbolurile ideologiei comuniste au fost scoase înafara legii. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat, cu 53 voturi pro, în urmă cu câteva clipe de către Parlament.

Votul Parlamentului de la Chişinău prevede interzicerea utilizării pe teritoriul Republicii Moldova în scopuri politice şi de propagandă a simbolurilor regimului totalitar comunist, adică secera şi ciocanul, şi orice suport cu aceste simboluri. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că proiectul condamnă nu persoana care a aderat la Partidului Comuniştilor, ci crimele comunismului, adică foametea, deportările, omorurile după cel de-al doilea război mondial. „Eu, propunând acest proiect, nu m-am gândit doar la moldoveni, dar la toţi, pentru că au suferit toţi”, a spus Mihai Ghimpu.

Aşa cum era de aşteptat, dezbaterile pe marginea acestei legi au stârnit numeroase controverse, majoritatea lor covârşitoare declanşate de reprezentanţii PCRM, care deşi se delimitează formal de nelegiuirile comuniştilor sovietici, nu agreează popularizarea crimelor şi condamnarea lor.

Comuniştii, care speculează nostalgia unei categorii de populaţie pentru simbolistica sovietică sunt principalii perdanţi ai acestui act normativ, ei fiind nevoiţi să renunţe la însemnele celui mai criminal regim din istoria umanităţii.

      Articole recomandate