Record Mondial – tabloul de 119,92 milioane de dolari

O versiune a tabloului „Ţipătul” realizată de pictorul norvegian Edvard Munch a fost adjudecată, miercuri seară, la New York, cu 119,92 milioane de dolari, stabilind cu această ocazie un nou record absolut de preţ şi devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată la licitaţie, informează AFP.

Licitaţia, organizată la sediul casei Sotheby’s din New York, a durat doar 12 minute, iar sumele puse în joc creşteau cu peste 10 milioane de dolari într-un singur minut. În această ambianţă electrică, şapte cumpărători şi-au disputat cu multă încrâncenare această operă de artă, estimată la 80 de milioane de dolari.
Pastelul realizat în 1895, reprezentând un bărbat în timp ce ţipă, cu mâinile în jurul feţei, având în fundal cerul însângerat al oraşului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului „Ţipătul” care era încă deţinută de un colecţionar particular. Celelalte trei versiuni ale tabloului aparţin unor muzee norvegiene.


Licitaţia s-a încheiat într-un ropot de aplauze, după ce comisarul Tobias Meyer a anunţat stabilirea unui record mondial.

Niciun detaliu nu a fost oferit publicităţii despre identitatea cumpărătorului, care făcea subiectul multor speculaţii după licitaţie, însă vânzătorul, omul de afaceri norvegian Petter Olsen, s-a declarat foarte mulţumit pentru stabilirea acestui record.

Între 1893 şi 1910, Edvard Munch, pictor expresionist (1863-1944), a realizat patru versiuni pentru acest tablou, devenit de-a lungul anilor un veritabil simbol al angoasei universale.

Versiunea vândută miercuri seară în cadrul licitaţiei de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Sotheby’s aparţinea de peste 70 de ani familiei Olsen. Petter Olsen a moştenit tabloul de la tatăl lui Thomas, vecin, prieten şi protector al lui Munch.

Acest tablou are şi o particularitate: el include, scris cu litere roşii pe rama sa din lemn de culoare deschisă, poemul care a inspirat această operă, devenită una dintre capodoperele cel mai uşor de recunoscut din lume.

Celelalte trei versiuni ale tabloului aparţin Muzeului Munch din Oslo (două versiuni) şi Galeriei Naţionale din Oslo (o versiune).

Tabloul, care a inspirat numeroase cărţi, filme şi studii şi reprodus de-a lungul anilor pe ceşti de ceai sau de cafea, pe calendare, tricouri şi pe multe alte obiecte din viaţa cotidiană, este „una dintre rarele imagini care transced arta şi istoria pentru a intra în conştiinţa internaţională”, a spus Shaw.

Simon Shaw spune că „Ţipătul” lui Munch este una dintre cel mai uşor de recunoscut imagini din cultura populară, fiind întrecută pe o scală a celebrităţii poate doar de „Mona Lisa” lui Leonardo Da Vinci.

Tabloul comunică privitorului anxietatea lui Munch, surprinsă pe dealurile care înconjoară oraşul Oslo, iar mesajul pe care îl transmite întruchipează, în opinia multora, anxietatea şi frica existenţială din societatea modernă.

Doar opt opere de artă au depăşit, în trecut, pragul de 80 de milioane de dolari în cadrul unei licitaţii şi niciuna nu a atins suma de 100 de milioane de dolari, ca sumă netă în licitaţia efectivă. Tabloul lui Munch este singura operă care a reuşit această performanţă.

Precedentul record mondial de preţ era deţinut de un tablou de Picasso, „Nu au plateau de sculpteur”, vândut cu 106,4 milioane de dolari (inclusiv taxe) în mai 2010, la sediul casei Christie’s, la New York.

În jurnalul său, pe 22 februarie 1892, Edvard Munch explica astfel inspiraţia sa pentru „Ţipăt”: „Mă plimbam pe o potecă cu doi prieteni. Soarele asfinţea. Dintr-o dată, cerul a devenit roşu ca sângele. M-am oprit, epuizat, m-am sprijinit de o poartă, pe care vedeam sânge şi limbile de foc de deasupra fjordului vineţiu şi a oraşului. Prietenii mei au mers mai departe, dar eu am rămas acolo, tremurând de frică. Am simţit un ţipăt infinit care trecea prin întregul Univers”.

Miercuri seară, Petter Olsen a oferit propria sa interpretare a acestei opere, care „va rămâne o forţă majoră” în viaţa sa.

„«Ţipătul» exprimă după părerea mea momentul înfricoşător în care omul îşi dă seama de impactul său asupra naturii şi de schimbările ireversibile pe care le-a iniţiat, făcând ca această planetă să devină tot mai puţin locuibilă”, a spus Olsen, aducând un omagiu viziunii şi premoniţiei lui Munch.

Cu banii încasaţi, Petter Olsen a spus că va construi un nou muzeu dedicat artistului în Norvegia.

Vânzarea operei lui Munch a permis casei Sotheby’s să îşi depăşească propriul record pentru o singură seară de licitaţie de artă impresionistă şi modernă, care era de 286,2 milioane de dolari, şi data din 1990.

Miercuri seară, prin vânzarea a 65 dintre cele 76 de loturi propuse la licitaţie, casa Sotheby’s a obţinut suma de 330,56 milioane de dolari.

      Articole recomandate