Realitatea secolului 21: De ce tinerii nu mai cumpără mașini și apartamente?

În zilele noastre, măsura tradițională a succesului care reprezenta deținerea unui apartament/ a unei mașini – s-a demodat. Un număr tot mai mare de tineri din întreaga lume nu doresc să le cumpere.

Studiile arată că generația care acum are vârsta de 30-35 de ani, rareori își cumpără case și chiar mai rar – autoturisme. De fapt, nu cumpără deloc lucruri foarte scumpe. În SUA, persoanele sub 35 de ani sunt numite „generația de chiriași”.

De ce se întâmplă acest lucru?

Unii sociologi spun că este din cauza crizei financiare și frica de credite serioase. Dar nu sunt cele mai importante motive.

Cauza cea mai mare: generația actuală de tineri diferă de generația părinților lor. Aceștia au alte valori, iar conceptul succesului este reconsiderat, ceea ce înseamnă că: oamenii de succes nu cumpără proprietăți, ei închiriază.

Dacă vrei să fii considerat de succes, investește în experiențe: călătorește, fă sporturi extreme, inițiază ceva.

Ideea este că oamenii nu își mai doresc prosperitate și stabilitate, tot ce își doresc este un orar flexibil, independență financiară și geografică.

Oamenii nu pun accent pe lucrurile materiale

De ce să deții o mașină, când poți lua un taxi? Este aproape ca o mașină personală cu șofer. De ce să îți cumperi o casă și să pleci acolo în vacanță, dacă poți închiria una în orice colț al lumii?

Același lucru se întâmplă și cu imobiliarele din orașul tău:

– Nu știi dacă vei rămâne să locuiești mult timp acolo.

– Poți lua un credit ipotecar pe o perioadă de 20-40 de ani sau poți accepta faptul că îți vei petrece toată viața într-un loc închiriat.

– Probabil îți vei schimba locul de muncă în următorii ani. Dacă închiriezi, nimic nu te va împiedica să te muți mai aproape de birou.

Potrivit Forbes, tinerii își schimbă locul de muncă, în medie, o dată la trei ani.

Conceptul de proprietate nu mai este relevant

În ultimul deceniu, psihologii au efectuat studii deosebite dovedind că, în ceea ce privește sentimentul de fericire și bunătate, cheltuirea banilor pe experiențe noi este mult mai profitabilă decât pentru a avea lucruri noi. Experiențele aduc mai multă fericire.” – James Hamblin.

Experiențele ne ajută să ne facem prieteni

Interacțiunea socială cu oameni dovedește dacă ești sau nu fericit. Conversațiile cu alții și numărul mare de prieteni te pot face o persoană mai fericită. Cum crezi, oamenii te-ar asculta cu mai mult interes dacă ai povesti despre anul pe care l-ai petrecut într-o țară sălbatică sau despre cât de multe apartamente ți-ai cumpărat?

Din extrasul lui Hamblin:

Se pare că oamenilor nu le place să audă pe cineva povestind cât de multe proprietăți are, dar le place să asculte cât mai mult despre experiențele altora.” Ține minte, chiar și cea mai neplăcută experiență poate deveni o povestire bună, însă lucrurile materiale –nu .

Cumpărarea lucrurilor ne aduc mai multe griji

Lucrurile pe care le deținem, mai ales în cazul în care sunt foarte scumpe, ne provoacă griji cu privire la starea lor. Dacă îți vei cumpăra o mașină, vei tresări de fiecare dată când vei auzi vreo alarmă. Dacă îți cumperi o casă și o umpli de obiecte scumpe, vei avea frica de a nu fi jefuit. Nu mai vorbim de faptul că mașina ți-ar putea fi zgâriată sau lovită, iar un televizor extrem de scump s-ar putea strica după un an de folosire. Dar nimeni nu te poate lipsi de experiențele pe care le trăiești.

Fiecare achiziție își va pierde valoarea odată cu trecerea timpului

Părinții noștri nu au avut șansa de a călători la fel de des ca și noi. Nu existau atâtea posibilități de a te distra. Nu aveau atâtea oportunități de a deschide o afacere. La urma urmei, fiecare achiziție, în afară de casă sau apartament, se va deprecia în timp. Și, dacă să ne gândim la cât de repede se depreciază imobiliarele în timpul unei crize, atunci totul devine și mai evident.

Experiența este singurul lucru care contează: nu se va deprecia și nimeni nu ți-o poate fura.

Sursa: devorbacutine.eu

      Articole recomandate