Puterea ascunsă a minții (Video)

Mai 1992. Guang Yue, profesor în cadrul Universității Iowa, a avut condiția să studieze schimbările fizice produse în cadrul a două grupuri de voluntari ce, pentru patru săptămâni, au fost de acord să facă o serie de exerciții fizice. Doar că, în mod asemănător celor prezentate mai sus, în timp ce un participanții dintr-un grup chiar executau exercițiile fizice, participanții din cel de al doilea grup doar își imaginau că le efectuează.

Rezultatul? Participanții din grupul care au efectuat exercițiile fizice și-au crescut forța mușchilor cu 30%, iar participanții care doar și-ar imaginat exercițiile fizice… și-au crescut forța mușchilor cu 22%! Faptul că un singur gând poate avea efecte la nivel fizic este explicat de specialiști prin aceea că neuronii care sunt responsabili de mișcărilor mușchilor sunt folosiți de ambele grupuri, astfel încât, atunci când mușchi se contractă, rezultă o forță mai mare.

August 1995. Alvaro Pascual-Leone, profesor de Neurologie în cadrul Harvard Medical School, a condus un experiment care a zăpăcit lumea medicală: voluntarii la experiment au fost divizați în două categorii și le-a fost monitorizată activitatea cerebrală în timp ce învățau să cânte la pian. Până aici nimic deosebit. Dar în clipa în care voluntarii din primul grup se antrenau câte două ore pe zi cântând la pian, voluntarii din cel de al doilea grup doar își imaginau că exersează la pian, fără să atingă în realitate un pian adevărat.

Rezultatul? După trei zile de exersat, schimbările care au avut loc în cortexul celor două grupuri au fost exact aceleași. Ba mai mult: exactitatea mișcării degetelor era, pentru persoanele ambelor grupuri, aceeași. După cinci zile de exersat, schimbările care au avut loc în cortexul celor două grupuri au continuat să fie asemănătoare, însă în grupul în care a exersat la un pian real au fost mai proeminente. Cu toate acestea, s-a demonstrat că membrii din grupul celor care doar și-au închipuit că se antrenează la pian au învățat apoi, într-un timp mai scurt ,să cânte în realitate și să ajungă la nivelul celor care practică cântatul la pian. Un experiment despre care puteți citi mai multe aici și care, în cele din urmă, veți putea ajunge la rezultate la fel de spectaculoase.

beneficios-de-la-meditacion

Și, dacă tot vorbim despre mistere: știați că, gândurile noastre afectează modul de funcționare al creierului? Mai exact, creierul nu doar că poate învăța, chiar la vârste înaintate, lucruri noi, dar poate să-și modifice structura și funcțiile diferitelor părți componente. Ce înseamnă asta mai exact? Înseamnă, de exemplu, faptul că gândurile pozitive pot schimba structura creierului astfel încât acesta să fie mai receptiv la bine și la fericire (dovedit științific).

Iar dacă toate acestea  nu sunt suficiente, vă anunțăm cagândurile noastre pot modifică însăși forma creierului? Da, exact, forma fizică a creierului!

      Articole recomandate