După ce i s-a acordat atâta atenție cât vasului naufragiat, Concordia, moldoveanca Domnica Cemortan este în sfârșit pusă într-o lumină pozitivă de către mass-media. Unul din cele mai prestigioase cotidiene din Peninsulă, „Corriere della Sera”, i-a dedicat fetei un articol intitulat „De ce trebuie să ne cerem scuze de la Domnica Cemortan”.
Marco Imarisio, unicul ziarist italian care a vorbit cu Domnica la telefon, își începe materialul prin invitația către cititori de a cumpăra cartea dedicată integral naufragiului Concordiei, ce cuprinde anchetele cotidianului și mărturiile culese de reporteri.
“Într-o italiană perfectă, Domnica povestește că a lucrat ca hostess timp de trei luni și că a terminat contractul cu o săptămână înainte de a se îmbarca în croazieră cu nava Costa Concordia. Colegii ei erau cu toții la bordul navei, iar ea a decis să-și continue croaziera ca turista”. Unica “umbră” este legată de anunțurile pe care Domnica le făcea de la megafoanele navei, în care invita pasagerii să-și păstreze calmul, în ciuda situației grave, despre care afirmă că nu era la curent”, scrie jurnalistul pe blogul publicației corriere.it.
Marco Imarisio a citat apoi declarația Domnicăi în legătură cu rolul său pe nava Concordia după impact.
”Am repetat în limba rusă ceea ce Schettino și adjunctul său mi-au spus în limba italiană: ‘Mergeți înapoi în cabine, este doar o defecţiune la sistemul electric’. Fraza aceasta am repetat-o de zeci de ori. Da, am făcut acest gen către pasageri. Îmi pare rău, nu puteam şti ce se întâmplă„, a spus Domnica.
Jurnalistul a ajuns până la urmă la concluzia că Domnica a fost folosită doar ca instrument de presiune pentru capitanul Francesco Schettino iar prezența fetei nu a schimbat cursul evenimentelor și nici nu a explicat cauza impactului.
“În cele din urmă, a trebuit să-i cerem scuze Domnicăi. Prezența ei în cabina de comandă a navei nu este un detaliu fundamental, nu schimbă cursul evenimentelor și nu explică nici cauza dezastrului. Rămâne senzația că numele său ar fi fost aruncat pe masă de anchetatorii perfect conștienți de impactul pe care l-ar fi avut în mass-media, folosit ca un instrument de presiune pentru a face și mai dificilă și insuportabilă viața familială a lui Schettino, pentru a-l convinge să povesteasca totul, telefoanele date, ordinele și cauza acelui „salut” pe care ar fi vrut să-l dedice insulei Giglio”, a mai scris ziaristul italian pe site-ul corierre.it.
“O diversiune, prin care, timp de câteva zile, a fost expusă oprobiului public o tânără, adâugând un ingredient lasciv unei chestiuni al naibii de serioase”, concluzionează Marco Imarisio.