Provocare pentru cei care au luat Bacul. Testul de admitere la Harvard din 1869

Testul a fost luat, la vremea respectiva, de 185 din 210 candidati. Examenul cuprinde intrebari din geografie, geometrie si limba latina.Examenul a fost considerat la vremea respectiva „floare la ureche”, dar oare cati dintre noi l-am trece astazi?

Testul din 1869 la Harvard:

1. Reduceti urmatoarea expresie la cea mai simpla forma:

(9a2b2- 4b4) (a2- b2) – (3ab – 2b2) (3a sa2 + b2t – 2b sb2 + 3ab – a2t)b

2. Un om a cumparat un ceas, un lant si un medalion cu 216 dolari. Ceasul si medalionul impreuna au costat de trei ori mai mult decat lantul, iar lantul si medalionul costa impreuna jumatate din cat a costat ceasul. Care a fost pretul fiecaruia?

3. Demonstrati formula pentru cosinusul sumei a doua unghiuri si deduceti formulele pentru cosinusul dublului unghiului si cosinusul a jumatate dintr-un unghi. Vezi poza mai jos!

4. Cat reprezinta 50 lire sterline si 12 silingi la o dobanda de 8%, la sfarsitul a cinci ani, doua luni si trei zile.

5. Descrieti traseul urmat de „Cei zece mii” (un grup de mercenari, majoritatea greci, condusi de Cyrus cel tanar in incercarea de a prelua cu forta tronul Imperiului Persan, de la fratele sau Artaxerxes II) sau desenati-l pe o harta.

6. Traduceti in limba latina: Cine a fost mai ilustru in Grecia decat Temistocle? Cel care atunci cand a fost condus in exil nu a facut rau tarii sale nerecunoscatoare, dar a facut acelasi lucru pe care Coriolanus l-a facut cu 20 de ani inainte.

7. Gramatica latina: Care sunt partile principale ale termenilor: cado, cacdo, tono, reperio, curro, pasco, paciscor. Precizati toate infinitivele si participiile de la abeo, ulciscor, indicativul prezent pentru fio, indicativ viitor activ si prezentul subjonctiv pasiv pentru munio.

8. Gramatica greaca: Dati un exemplu de omitere a unuia sau a mai multor sunete intr-un cuvant sau o fraza (pentru a face pronuntia mai usoara). In ce cuvinte accentul vocalei omise dispare cu vocala?

9. Faceti o comparatie intre Atena si Sparta.

10. Pericle: omul si politica sa.

11. Un metru reprezinta 39,37 inches. Transformati patru mile in kilometri.

12. Leonidas, Pausanias, Lysander.

13. Aratati cum poate fi aflata aria unui poligon circumscris unui cerc, apoi modul in care aria unui cerc poate fi caculata. Apoi demonstrati ca cercurile sunt unul fata de altul in aceeasi relatie precum patratele razelor lor.

14. Care este logaritmul lui 1 in orice sistem.

sursa:protv

      Articole recomandate