Proteste şi bătăi stradale în Ucraina din cauza limbii ruse (video)

Limba rusă provoacă lupte stradale la Kiev. Președinele și vice-președintele Parlamentului și-au dat demisia, scrie timpul.md

La Kiev, în faţa clădirii Casei Ucrainei, la această oră sunt ciocniri între circa 1000 de protestatari şi forţele de ordine care au încercuit zona. Cei peste 1300 de poliţişti au încercat să disperseze cu gaze lacrimogene manifestanţii care au blocat intrarea principală în clădire, unde urma să aibă loc o conferinţă de presă a preşedintelui Viktor Ianukovici, pentru a protesta faţă de votul Radei Supreme, de acordare a unui statut special limbii ruse printr-o lege controversată.

În acelaşi timp, parlamentarii Opoziţiei ucrainene au blocat calea de acces a preşedintelui în clădirea Legislativului. Atât politicienii, cât şi mulţimea de protestatari susţin că acest vot este unul ilegal. Preşedintele Radei, Vladimir Litvin, şi vicele lui, Nikolai Tomenko, şi-au anunţat demisiile din funcţii.

Dacă dorim să apărăm interesele naționale ale Ukrainei, ale limbii de stat, în primul rând nu trebui să semnăm legea privind funcționarea limbilor, în felul în care a fost ea votată, cu încălcarea Constituției”, a declarat Tomenko.

      Articole recomandate