Proteste Bucureşti: Povestea fotografiei care a emotionat România

Imaginea copilului care îi întinde un balon în formă de inimă unui jandarm a strâns 9.000 de Like-uri pe Facebook şi a devenit viral în rândul internauţilor. Fotografia a fost realizată de Ioana Moldovan, fotograf amator, în Piaţa Universităţii. Tânăra, în vârstă de 31 de ani a povestit pentru gândul cum a ajuns să „tragă” acel cadru.

Foto: Ioana Moldovan

 

Eram pe spaţiul verde din faţa Teatrului Naţional şi l-am văzut pe acel băieţel apropiindu-se de cordonul de jandarmi, cu balonul în mână. Am ţâşnit imediat încolo”, povesteşte Moldovan, care a realizat peste 500 de fotografii de la protestele din Piaţa Universităţii, 66 dintre ele fiind publicate pe blogul personal şi pe contul de Facebook.

Deşi lucrează în Marketing şi nu a mai participat până acum la astfel de mişcări de stadă, Ioana spune că s-a apucat serios de fotografie în urmă cu şase-şapte ani. A fost autodidactă. Urmărea fotografiile unor profesionişti celebri şi în timpul liber lucra la propriile proiecte, în general documenarea poveştilor de viaţă a unor comunităţi deosebite. Protestele i s-au părut un subiect promiţător. A evaluat riscurile şi a decis să se alăture zecilor de fotografi care au ieşit în piaţă.

Foto: Ioana Moldovan

 

Pe copil l-a surprins în a şaptea zi de proteste, pe 19 ianuarie. „Am ajuns în dreptul băieţelului şi am aşteptat să văd ce face. Iniţial a încercat să-i dea balonul unui alt jandarm, dar acesta s-a arătat foarte reticent şi nu a vrut să-l ia”, îşi aminteşte aceasta.

Într-un final, tatăl copilului l-a îndrumat către un alt jandarm, iar băieţelul i-a înmânat şi lui balonul în formă de inimă. De data aceasta nu a mai fost refuzat, iar jandarmul şi-a prins balonul de scut, după cum se poate vedea într-o altă fotografie realizată de Ioana Moldovan.

„La proteste, atmosfera a fost în general calmă. Înainte de a se da ordinul de intrare în forţă, oamenii erau liniştiţi. Mai erau persoane agresive şi printre protestatari”, îşi aminteşte fotografa.

Foto: Ioana Moldovan

 

Cu toate că nu a fost pe stradă duminica trecută, pe 15 ianuarie, ziua în care s-au înregistrat cele mai multe violenţe, tânăra îşi aminteşte că a trecut printr-un moment mai tensionat.

„Când s-a dat ordinul de intrare în forţă şi mi-am dat seama că sunt prinsă într-un loc foarte strâmt, am luat-o la fugă. Am fugit până la fântâna de la Arhitectură. Când m-am uitat în spate pentru o fracţine de secundă, am văzut marea de jandarmi care înaintau în viteză. Lumea ocolea fântâna. Era înghesuială mare, aşa că am sărit în fântână”, povesteşte ea.

Foto: Ioana Moldovan

 

Tânăra recunoaşte că uneori nu se gândeşte la riscuri. Aşa a ajuns să surprindă şi momente mai puţin paşnice, precum conflictele între jandarmi şi protestatari. „Atunci când vedeam că se întâmplă ceva, trebuia să merg. Mă atrăgea ca un magnet”, mărturiseşte.

Foto: Ioana Moldovan

 

Octav Ganea, pe de altă parte, este fotojurnalist de profesie. Lucrează la Mediafax şi s-a aflat în Piaţa Universităţii încă din prima zi de proteste. „În medie, am stat cam nouă ore în fiecare seară”, povesteşte acesta.

În tot timpul ăsta a făcut mii de fotografii dar îi e greu să aleagă o fotografie reprezentativă pentru că, în opinia sa, cea mai bună imagine asupra evenimentelor din piaţă ţi-o poţi face doar dacă le vezi pe toate.

„În ansamblu pot să spun că fotografiile pe care le-am trimis de acolo au acoperit reprezentativ evenimentul, de la intervenţia jandarmilor, la huliganismul unor protestatari”, declară Ganea .

Foto: Octav Ganea

 

Cu legitimaţia de presă la vedere şi o mască de gaze în rucsacul de 10 de kilograme cu aparatură pe care îl cară zi e zi în spate, Octav a căutat să prindă fiecare mişcare a protestatarilor, dar şi a jandarmilor. „Să fotografiezi un astfel de eveniment nu e deloc dificil dacă rămâi foarte concentrat şi atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Experienţa contează şi ea”, spune fotoreporterul.

Foto: Octav Ganea

 

Cu toate că a participat la nenumărate proteste, crede că acesta a fost cel mai violent: „Este extrem de neplăcut să te trezeşti între tunurile de apă ale jandarmilor şi baricadele ridicate de huligani”.

În toate aceste zile a tras mii de cadre, însă la redacţie a trimis cam 50 de fotografii în fiecare zi. „Cel mai mulţumit am fost de faptul că am avut viteză de reacţie. Am reuşit să trimit în timp real imagini din piaţă”, spune Ganea, 26 de ani.

Foto: Octav Ganea // Doi tineri au fost surprinşi îmbăţişându-se, duminică seară, în mijlocul jandarmilor, în timpul protestelor şi incidentelor violente care au avut loc în Piaţa Universităţii. Citiţi mai multe despre această imagine AICI

Cât despre experienţa zilelor petrecute în frig, încheie într-o notă jovială. „Mişcările de forţe ne-au obligat să alergăm dintr-o parte-n alta. Au ajutat şi bolovanii aruncaţi de colo-colo aşa că ne-am mai încălzit din când în când”, conchide fotograful.

      Articole recomandate