Proprietarii de locuinţe şi certificatul energetic – surprize pe 2014

Anul 2014 se anunţă aducător de surprize pentru proprietarii de locuinţe, introducând obligativitatea prezentării certificatului energetic, atât la vânzarea, cât şi la închirierea imobilului.

În cazul în care Legea vizând performanţa energetică a clădirilor va fi promulgată, proprietarii de locuinţe vor fi obligaţi să pună la dispoziţia cumpărătorului sau chiriaşului, un document care să ateste certificarea energetică a locuinţei ce face obiectul contractului de vânzare-cumpărare sau a celui de închiriere.

În condiţiile în care, în Republica Moldova, clădirilor le revin aproximativ 45% din consumul total de energie electrică, introducerea Legii privind performanţa energetică a construcţiilor care fac parte din fondul locativ al ţării, era doar o chestiune de timp: majoritatea locuinţelor au fost construite cu circa 40 de ani în urmă.

Statisticile întocmite de specialiştii în acest sector, demonstrează că moldovenii consumă în medie, de 3 până la 5 ori mai multă energie decât europenii, iar curba ascendentă înregistrată de preţurile corelate acestor consumuri, nu este câtuşi de puţin încurajatoare.

Certificatul de performanţă energetică a clădirilor, urmează să fie eliberat de către Agenţia de Eficienţă Energetică şi va avea o valabilitate de 10 ani, încadrând structura evaluată, într-o anumită categorie (clasă) energetică, în funcţie de performanţele sale în acest context.

Certif energetic

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate