Profesorii moldoveni, cel mai puțin plătiți din Europa

profesori-moldova-salarii

Profesorii moldoveni primesc cele mai mici salarii din Europa Centrală şi de Sud-Est. Dascălii din ţara noastră au venituri medii de două ori mai mici decât cei din România şi de aproape 19 ori – faţă de cei din Norvegia.

Clasamentul a fost întocmit de Ziarul Financiar. Ţara noastră nu a fost inclusă în studiu. Potrivit statisticilor oficiale, în Moldova, salariul mediu în educaţie este de 2.935 de lei, adică 170 de euro, sau 77,5 la sută din salariul mediu pe economie.

În România, retribuţia medie lunară a profesorilor ajunge la 350 de euro. În Bulgaria, profesorii primesc un salariu de peste 200 de euro, iar în Polonia şi Ungaria – peste 400 de euro. În Cehia, leafa medie a unui dascăl depăşeşte 600 de euro, informează publika.md.

Profesorii din Norvegia primesc cele mai mari salarii din Europa Centrală şi de Sud-Est. Ei ridică lunar peste trei mii de euro. Cu aproape o mie de euro mai puţin sunt remuneraţi cei din Suedia şi Danemarca. Salariul mediu în educaţie în Italia este de aproximativ 1.600 de euro, iar în Grecia – aproximativ 1.100 de euro.

Pentru 2014, Guvernul a alocat 3,4 miliarde de lei pentru domeniul educaţiei, cu 1,8 miliarde le lei mai mult faţă de acest an. Numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ din Moldova ajunge la 45 de mii.

      Articole recomandate