Profesoara şi ţinuta ei

În ziua de azi tot mai multe se cer de la elevii noştri. Dar cum să fie ei exemplari cînd nu au modele la care să se raporteze? se intreaba Adela Salagor pe blogul sau.

Vreau să vorbesc în continuare despre cît de importantă este ţinuta unei profesoare în faţa elevilor la ore. De ce profesoare? Pentru că, spre regret, în ultimul timp tot mai puţini bărbaţi au dorinţa de a deveni profesori, ori dacă sunt aceştia nu merg la ore îmbrăcaţi în fuste.

Felul cum este profesorul este mult mai important decît ceea ce învaţă el“, spunea Karl Menninger, un psihiatru   american care a sdudiat minţile multor oameni. Profesoara este modelul pe care elevul o imită şi de la care învaţă de toate: mişcări, gesturi, ţinută, felul cum vorbeşte şi multe aletele. Şi dacă învăţătoarea e un model bun atunci de mai mare dragul să-ţi dai copilul la şcoală! Iar dacă nu, atunci ar trebui să mergem noi, părinţii, şi s-o învăţăm cum să se îmbrace.

De multe ori îmi arunc ochii pe internet, în special pe cel mai popular site din Moldova www.odnoklasniki.ru , şi mă întristez de tot cînd văd profesoare îmbrăcate în rochii sau fuste scurte, transparente, pantaloni strîmţi, bluze prea decoltate în aşa fel încât să se observe foarte clar forma corpului, cu unghii mai lungi decît ale Babei Hîrca, vopsite în diferite culori stridente, ş.a. Dacă fustele mini şi bluzele decoltate sunt caracteristice mai mult pentru profesoarele tinere, atunci pantalonii rămîn celor mai în vîrstă. Dar ce poate fi mai urît decît să vezi o doamnă trecută de 50 ani şi îmbrăcată în pantaloni? Cică ar trebui să se apropie de vîrsta înţelepciunii, dar de unde… În multe şcoli şi licee din ţară se cere ca elevii să aibă o uniformă şcolară, dar cred că mai întîi ar trebui profesorilor să li se impună o ţinută decentă ca mai apoi să avem dreptul să cerem de la elevi această uniformă.

Dar şi mai trist este să vezi pe reţelele de socializare fotografii de-ale profesoarelor în care apar dezgolite fie la mare sau la soare spre deliciul elevilor tineri şi neliniştiţi.

Nu vreau să arunc cu piatra în ograda profesorilor de azi, dar cînd am fost eu elevă profesoarele nu veneau în pantaloni. Scopul meu este de a sensibiliza opinia lor. Să ne amintim cum umblau îmbrăcate bunicile şi străbunicile noastre, şi să nu uităm că suntem un popor creştin ce ar trebui să trăim prin credinţa, valorile  şi regulile noastre. Deschideţi ochii şi nu vă lăsaţi duse de valul modernizării, europenizării, masculinizării!

Fiţi PROFESOARE ÎNŢELEPTE! Fiţi FEMEI ADEVĂRATE!

      Articole recomandate