Primul satelit moldovenesc ar putea fi lansat din Franța. Vezi cum arată

„Republica Moldova”, obiectul spațial prezentat astăzi de Univesitatea Tehnică va putea fi propulsat pe orbită abia în 2013. Satelitul va fi pus pe orbita Pământului la o altitudine de peste 700 de kilometri de sol, iar timp de trei ani va fotografia din spațiu bazinele hidrologice din țara noastră.

Proiectul spațial pregătit timp de patru ani de către studenții și profesorii de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) este prezentat mâine, în cadrul unei expoziții dedicate.

„Vrem să determinăm unde există riscul de inundații în bazilele Prutului și ale Nistrului, astfel încât pe viitor să fie evitate astfel de catastrofe. Cea mai mare problemă în momentul de față e sistemul de orientare și stabilizare a satelitului pe orbită. Pentru asta am elaborat un simulator care permite operarea satelitului în condiții de vacuum, ca să cercetăm dinamica satelitului pe orbită”, precizează Ion Bostan, rectorul UTM.

El adaugă faptul că lansarea satelitului pe orbită ar putea fi efectuată în Franța, cu o rachetă de fabricație rusească, din dotarea Agenției Spațiale Europene. Totodată, propulsia satelitului în spațiu ar putea fi făcută gratuită, în condițiile în care proiectanții satelitului moldovenesc acceptă ca dispozitivul să efectueze și o misiune științifică comandată de Agenție.

      Articole recomandate