Primatele și creierul lor dotat cu sistem de alarmă anti-șerpi

2

Oamenii de știință au descoperit o caracteristică surprinzatoare a creierului primatelor: acesta este dotat cu un veritabil sistem de alarmă împotriva șerpilor.

Este vorba despre o serie de reacții neuronale prezente și la nivelul creierului uman, atunci când privirea depistează un șarpe în apropiere.

Teama pe care aceste reptile o declansează instantaneu, pare să constituie unul din instinctele cele mai puternic înrădăcinate în subconștient.

Potrivit unui studiu publicat în colecția Proceedings of the National Academy of Science, creierul este “echipat” cu celule specializate de alarmă, care intră în acțiune de îndată ce în raza vizuală își face apariția imaginea șarpelui.

Specialiștii susțin că viteza de reacție a acestor neuroni este mult mai mare decât cea înregistrată în cazul recunoașterii faciale în general, sau chiar a celor mai banale forme geometrice.

Partea cea mai surprinzătoare a descoperirii o reprezintă însă faptul că reacția instinctivă este demonstrată chiar și de exemplarele unor specii de maimuțe, care n-au mai văzut niciodată un șarpe înainte de acest studiu.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate