Prietenia între două persoane de sex opus – este sau nu posibilă?

prieteni-baiat-fata

Este sau nu posibil, ca doua persoane de sex opus, sa lege o prietenie trainica, sincera si de lunga durata, fara sa riste ca la un moment dat sa se trezeasca in acelasi pat?

Aceasta este una din intrebarile care framanta barbati si femei deopotriva, aflati deseori in situatia de a-si analiza propriile sentimente cu nedumerire, fara sa reuseasca sa risipeasca acel nevazut, dar insistent semn de intrebare, ce planeaza asupra unei relatii.

Teama de a nu strica, printr-un pas gresit, acel echilibru pretios, dobandit dupa multe dificultati depasite impreuna, situatii ridicole rezolvate cu succes, sau gesturi ale caror semnificatii pot fi intuite numai de EL sau de EA, blocheaza din start orice initiativa.

Dar ce spun specialistii despre posibilitatea ca intre un barbat si o femeie, o asemenea relatie sa dureze si sa nu-si piarda catusi de putin din trainicie si armonie de-a lungul timpului?

O echipa de psihologi, de la Universitatea din Wisconsin, a intervievat 88 de cupluri de sexe opuse, protagonisti ai unei relatii de prietenie cu durata de cel putin doi ani.

Rezultatele studiului au relevat ca barbatii se simt mai atrasi de prietenele lor, decat invers, chiar daca au o relatie stabila cu o alta persoana.

Femeile au declarat in schimb, ca nu prea se dau in vant sa mai iasa cu prietenii, daca sunt implicate intr-o relatie amoroasa cu altcineva.

Atractia sexuala intre amicii de sex opus, pare sa izbucneasca insa, asemenea unui suvoi de nestavilit, tocmai cand cei doi traverseaza o experienta neplacuta, ca urmare a faptului ca au fost parasiti de parteneri.

Curioasa este totusi urmarea: odata depasit pragul amicitiei, actul sexual este perceput de ambii parteneri, mai mult ca o chestiune apasatoare, decat ca un beneficiu, ca si cum ambii ar dori sa stearga cumva, cu buretele, cele intamplate.

Pentru a evita astfel de situatii stanjenitoare, Dr. Immacolata Mennillo, recomanda insa, adoptarea a trei reguli de fier:

  1. Claritate: evitarea comportamentelor provocatoare sau ambigui – prietenia exclude total componenta sexuala, bazandu-se pe valori importante precum respectul, sinceritatea, increderea si loialitatea;
  2. Interesele comune: impartasirea unor preocupari similare, un hobby sau o activitate placuta, favorizeaza instalarea unui raport de complicitate amicala, stabila si linistita;
  3. Maturitate: in fata unei atractii fizice instinctive, e nevoie de acea tarie de caracter, care inlatura impulsul sexual, evitand astfel „invazia de fantezii erotice”, care ar putea strica totul.

Desigur, fiecare isi are povestea sa, in fata careia ar putea pali si cele mai bine intentionate sfaturi ale psihologilor, dar un lucru este sigur: cei ce au gustat din dulcele nectar al prieteniei adevarate cu o persoana de sex opus, cu siguranta nu se poate plange ca n-ar fi trait intens.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate