Premieră moldovenească sub semnul roadelor bogate: prima casă locală de ambalare a strugurilor de masă

Moldova deține un atù important în domeniul producției de fructe și legume, când este vorba de recoltele abundente ale diferitelor soiuri de struguri, fie destinați fabricării vinului, fie de masă.

Un motiv temeinic pentru a demara proiectul înființării primei case autohtone de ambalare a acestora din urmă – inițiativă ce urmează să se concretizeze începând cu anul 2015, la Costești, în raionul Ialoveni.

Grație unei astfel de linii dedicate, strugurii de masă moldovenești vor putea fi triați, sortați și ambalați, în vederea unor livrări masive la export, în țările în care sunt consumați cu mare plăcere și nu produc aceste soiuri la nivel local, cum ar fi de pildă, Polonia.

„Nu este suficient să avem produse, dar trebuie să ştim şi să le promovăm şi să garantăm că sunt calitative şi inofensive. Pentru a ajuta producătorii autohtoni să ajungă la cerinţele pieţii europene, în Republica Moldova a început construcţia primei case de ambalare a strugurilor de masă. Producătorii autohtoni au avut posibilitatea să vadă în statele europene cum trebuie să fie crescuţi strugurii de masă şi procesaţi conform normelor europene”, a declarat directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, potrivit IPN.

Noua structură de la Costești face parte dintr-un proiect de construcție care se ridică la o valoare totală de circa 27 milioane de lei, incluzând o clădire specială, care se va întinde pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați, dotată cu instalații frigorifice în măsură să păstreze la temperaturi joase, constante, aproximativ 1.500 de tone de struguri.

„Casa de ambalare din satul Costeşti va putea ambala de la 5 la 7 mii de tone pe sezon, dar în zona respectivă sunt concentrate depozite frigorifice cu o capacitate de 15 mii de tone, unde vor putea fi păstraţi strugurii de masă. Republica Moldova ar avea nevoie însă, de minimum 10 case de ambalare de acest tip”, precizează sursa.

      Articole recomandate