Conflictul din Fâşia Gaza naşte poveşti cutremurătoare. Este cazul a doi tineri fotbalişti, care dimineaţă au plecat la antrenament, iar seara erau în pericol de a rămâne paralizaţi.
Războiul din Faşia Gaza lasă în urma ei victime. Copii, bătrâni, ingineri, profesori, doctori sau chiar fotbalişti sunt în imposibilitatea de a-şi practica meseriile din cauza conflictului, sportul este foarte afectat de problemele din zonă. Pentru a ne face o idee mai clară asupra modului în care sunt trataţi sportivii din Gaza avem următoarea informaţie.
În urmă cu două luni, ministrul Sportului din Israel i-a trimis o scrisoare lui Sepp Blatter în care îi explica de ce sunt necesare restricţiile de tranzit în ceea ce îi priveşte pe fotbaliştii palestinieni. Concret, fotbaliştii palestinieni nu au voie să iasă din zonele Gaza şi West Bank, scrie prosport.ro.
Unii au încercat să rămână alături de familii şi să practice fotbalul în apropierea casei, dar acest lucru le-a adus mai multă amărăciune.
Trei variante ale poveştii, o singură întâmplare: doi adolescenţi împuşcaţi
Îi cheamă Jawhar Nasser Jawhar şi Adam Abd al-Raouf Halabyia. Primul are 19 ani, iar al doilea 17. În urmă cu cinci luni jucau fotbal în West Bank. Acum ştiu sigur că nu vor mai putea practica sportul niciodată. De fapt, ei încă aşteaptă un verdict al medicilor. Vor mai putea să meargă sau nu.
Pentru povestea ce urmează există trei poveşti. Prima este variantă jurnalistică din The National, un ziar din Emiratele Arabe Unite. A doua aparţine Poliţiei din Israel, publicată în ziarul israelian Hareetz. A treia este varianta unui avocat care i-a reprezentat pe cei doi, publicată de asemenea în ziarul Hareetz.
1. Tineri fotbalişti, împuşcaţi fără avertisment
Pe 31 ianuarie 2014, cei doi se întorceau de la antrenament de la stadionul Faisal al-Husseini, din West Bank. În momentul în care se apropiau de un punct de verificare al israelienilor, asupra lor s-au tras mai multe focuri de armă, fără avertisment, potrivit ziarului The National. Jawhar a fost nimerit de 11 ori. De şapte ori în piciorul drept, de trei în piciorul stâng şi o dată în mâna stângă. Adam a încasat doar două gloanţe, câte unul în fiecare picior. Apoi, soldaţii israelieni i-au reţinut şi i-au bătut pentru ca ulterior să îi trimită la un spital din Ierusalim, unde a fost nevoie de mai multe ore de operaţie pentru a le scoate gloanţele din picioare.
2. Doi tineri palestinieni, somaţi şi împuşcaţi pentru că aveau o bombă asupra lor
Mai este o variantă a poveştii, cea a poliţiştilor israelieni. Conform acestora, cei doi tineri se aflau în apropierea punctului de control şi purtau asupra lor o bombă, pe care au încercat să o arunce asupra poliţiştilor. În momentul în care au fost reperaţi, au încercat să fugă, deşi fuseseră somaţi de politişti. Oamenii de ordine au tras şi i-au capturat pe cei doi. Ulterior, la dosar a apărut şi o poză cu bomba pe care cei doi tineri o purtau asupra lor.
3. Când şi-au aprins ţigările au fost împuşcaţi
Ultima variantă a acestei poveşti vine din partea avocatului celor doi, Tarek Barghout. După ce i-a vizitat la spital, Barghout a venit cu o poveste în care apar detalii noi. Conform spuselor acestuia, tinerii i-au povestit că abia îşi cumpăraseră ţigări de la un magazin din apropierea punctului de frontieră. În momentul în care aceştia şi-au aprins ţigările, poliţiştii israelieni au tras mai multe focuri de armă şi i-au rănit pe cei doi. Apoi au fost atacaţi de câinii forţelor de ordine, duşi în interiorul secţiei de poliţiei şi bătuţi.
După aceste evenimente, preşedintele Federaţiei Palestiniene de Fotbal, Jibril al-Rajoub, i-a cerut lui Sepp Blatter să excludă Israelul din FIFA, pe motiv că acţiunile ţării sunt în contradicţie cu mentalitatea forului mondial cu privire la discriminarea rasială. Acţiunile sale nu au atras nicio reacţie: „Israelienii se comportă în acest fel şi nu vedem nicio schimbare, cum că ar vrea să îşi revizuiască atitudinea vizavi de noi. Sunt membri FIFA şi avem aceleaşi drepturi ca orice altă ţară afiliată”.
Este foarte greu de aflat adevărul într-un astfel de caz, dar cert este că în Fâşia Gaza sau West Bank practicarea unui sport poate fi ceva foarte periculos.