Povestea cutremurătoare a unei refugiate din Coreea de Nord. „La şapte ani am văzut prima execuţie publică”

coreya

O tânără refugiată din Coreea de Nord a povestit în cadrul conferinţelor TED experienţa dură pe care ea şi familia sa au trăit-o atunci când au încercat să-şi recapete libertatea într-o altă ţară.

Hyeonseo Lee a povestit că, deşi atunci când era copil credea că ţara ei „este cea mai bună de pe planetă”, felul în care a descoperit realitatea a şocat-o cu adevărat, transmite gandul.info.

La şcoală studiam foarte mult istoria lui Kim Il-Sung, dar niciodată nu învăţam nimic despre restul lumii, cu excepţia faptului că America, Coreea de Sud şi Japonia sunt inamicii noştri”, şi-a amintit ea. „Deşi întotdeauna îmi puneam întrebări despre lume, am crezut că îmi voi petrece restul vieţii mele în Coreea de Nord, până când totul s-a schimbat brusc. Când aveam şapte ani, am văzut pentru prima dată o execuţie publică, dar am crezut că viaţa mea în Coreea de Nord este normală”, a continuat ea.

Cu toate acestea, când foametea de la mijlocul anilor ’90 a început să afecteze poporul nord-coreean, Hyeonseo a înţeles că ceea ce se petrecea în jurul ei era greşit şi că oamenii sufereau.

În perioada respectivă, peste un milion de persoane au murit, iar alţii au reuşit să supravieţuiască mâncând iarbă sau insecte. Deşi atunci era doar un copil, Hyeonseo a reuşit să treacă în China cu o identitate falsă.

Am fost trimisă în China pentru a locui cu nişte rude mai îndepărtate. (…) Ca adolescentă a fost foarte greu să trăiesc în China fără familia mea”, a povestit tânăra, precizând că refugiaţii nord-coreeni sunt consideraţi imigranţi ilegali de către autorităţile chineze.

Astfel, Hyeonseo a trăit mult timp cu teama de a nu fi arestată şi repatriată. Totuşi, după 10 ani în care a trăit sub o identitate falsă, tânara a decis să meargă în Coreea de Sud , unde în ciuda dificultăţilor, a început să studieze şi s-a angajat. Însă chiar atunci când lucrurile începeau să se liniştească, fata a primit o veste proastă.

Chiar când începusem să mă obişnuiesc cu noua mea viaţă, am primit un telefon şocant. Autorităţile din Coreea de Nord aflaseră că trimiteam bani familiei mele şi drept pedeapsă deciseseră ca membrii familiei să fie mutaţi cu forţa din locuinţa lor şi duşi într-un loc pustiu, undeva în provincie.

Hyeonseo le-a sărit însă în ajutor şi, după eforturi care le-a pus chiar viaţa în pericol, cu toţii au reuşit să se reunească în Coreea de Nord.

Tânăra crede acum că bătălia a fost însă câştigată doar pe jumătate, în contextul în care nord-coreenii sunt forţaţi să trăiască în continuare în condiţii extrem de dificile.

Eu am fost norocoasă să primesc atât de mult ajutor şi inspiraţie în viaţă, aşa că vreau să fac tot ce pot pentru a le oferi o speranţă oamenilor din Coreea de Nord pentru prosperitate”, şi-a încheiat ea discursul, solicitând în acelaşi timp şi sprijinul comunităţilor internaţionale.

      Articole recomandate