Poarta spre iad, locul din deşert în care focul arde fără oprire de aproape jumătate de veac (Foto/Video)

De aproape jumătate de secol, în inima deşertului Karakum din Turkmenistan un crater imens cu un diametru de 60 de metri arde precum o torţă, creând impresia unei scene apocaliptice.

Craterul are o adâncime de 20 de metri, iar flăcările care ard mocnind în interiorul ei au făcut ca aceasta să fie numită “Poarta spre iad”, scrie Daily Mail.

Cu toate acestea, groapa incandescentă nu este rezultatul acţiunii unei forţe supranaturale, ci al prăbuşirii unei amenajări miniere sovietice construită într-o zonă bogată în gaze naturale.

După prăbuşirea sondei, în anul 1971, craterul rămas a fost incediat pentru epuizarea gazelor, dar focul nu s-a mai stins după câteva zile, aşa cum sperau geologii, ci continuă să ardă la fel de intens şi astăzi.

Craterul este situat în satul Dervaza, o localitate care numără aproximativ 350 de locuitori, respectiv la 260 de kilometri de Ashgabat, capitala Turkmenistanului.

În luna aprilie a anului 2010, preşedintele ţării a vizitat “Poarta spre iad” şi a ordonat acoperirea craterului, însă acest lucru nu s-a întâmplat încă.

      Articole recomandate