Un peisaj de vis, „gheaţă albastră”, lumina care se reflectă uimitor pe pereţii de gheaţă – toate acestea pot fi admirate într-o galerie foto de excepţie, realizată de un fotograf islandez.
Orvar Thorgeirsson a făcut câteva fotografii în Peştera de cristal Svmnafellsjvkull, un obiectiv turristic de excepţie situat în Parcul Naţional Skaftafell din Islanda. Creată în partea de sud a insulei vulcanice cu acelaşi nume, peştera s-a format din calote de gheaţă. În timp, de-a lungul secolelor, aerul din gheaţă s-a comprimat, iar efectul a fost unul remarcabil: pereţii peşterii de gheaţă par a fi coloraţi în albastru. Efectul este similar cu cel întâlnit pe fundul oceanului, unde apa limpede pare a fi albastră.
Mai mult de atât, această minune a naturii este situată în vârful celui mai înalt vulcan activ din Islanda, Vrffajvkull, la o altitudine de 2.100 de metri.
Peştera are 46 de metri lungime şi aproape 5 metri lăţime, iar turiştii care o vizitează pot auzi sunete în interiorul acesteia, de fiecare dată când calotele de gheaţă sau cristalele îngheţate se mişcă. Cu toate acestea, nu trebuie ignorate riscurle pe care le presupune vizitarea unei asemenea peşteri.
„Peşterile de gheaţă sunt în general instabile şi se pot prăbuşi în orice moment”, le-a explicat Orvar jurnaliştilor . De aceea, cel mai indicat anotimp pentru a ajunge într-un asemenea loc este iarna, atunci când temperaturile scăzute întăresc gheaţa.