Personalitatea ne este definita pe viata inca din clasa I

Personalitatea ne ramane aproximativ aceeasi pe tot parcursul vietii, fiind determinata de la varsta de 6 – 7 ani, dezvaluie un studiu recent. In cadrul cercetarii realizate la Universitatea Califonia, au fost comparate notitele despre elevii de clasa I oferite de profesori, in anii ’60, si interviurile luate copiilor deveniti adulti 40 de ani mai tarziu, tinandu-se cont de mai multe criterii: fluenta verbala (vorbareti sau nu), adaptabilitatea, impulsivitatea si tendinta de a minimaliza sau nu importanta propriei persoane.

S-a descoperit ca elevii vorbareti inca din clasa I tindeau sa controleze situatiile, ramanand asa si la maturitate, cand intelectul lor s-a dezvoltat mult, gratie apetitului pentru studiu, relateaza LiveScience.

Copiii nu prea fluenti din punct de vedere verbal au devenit adulti predispusi sa ceara ajutorul, sa cedeze in fata obstacolelor si avand relatii dificile cu cei din jur.

Copiii calificati ca fiind extrem de adaptabili aveau o personalitate placuta, vesela, si la maturitate, fiind de asemenea aplecati catre studiu. Cei aflati la polul opus au devenit adulti negativisti, dornici sa primeasca ajutorul celor din jur, relatiile interpersonale fiind dificile si in cazul lor.

Lipsa impulsivitatii, in copilarie, prevesteste un adult nesigur

Impulsivii in copilarie, care tindeau sa vorbeasca tare, sa-si manifeste interesul in multe activitati distincte s-au transformat in adulti vorbareti. Cei mai putin impulsivi au devenit de regula persoane tematoare si timide, care-i tin pe ceilalti la distanta, intr-un cuvant niste adulti nesiguri.

Cei care in copilarie tindeau sa minimalizeze importanta propriei persoane au evoluat in adulti cautand aprobarea celor din jur, mereu cuprinsi de sentimente de vina, care tind sa gandeasca negativ in legatura cu propria persoana, afisand in permanenta nesiguranta.

Cei care-si dadeau prea multa importanta ca si copii au devenit adulti cu o personalitate covarsitoare, chiar zgomotoasa, dar aplecati catre chestiunile intelectuale.

Cercetatorii au stabilit ca, chiar daca personalitatea se lasa modelata de evenimentele prin care trecem sau asistam, exista o incarcatura biologica ce vine odata cu noi, ce nu poate fi schimbata.

      Articole recomandate