Paraguay – orchestra instrumentelor fabricate din gunoaie (Video)

Favio Chavez-orchestra

Pentru mulţi dintre noi, mânuirea un instrument muzical ar putea reprezenta o veritabilă „misiune imposibilă”, chiar şi atunci când acesta este fabricat de cele mai prestigioase firme specializate.

Pentru un grup de tineri din Paraguay însă, lucrurile sunt complet diferite: instrumentele muzicale valoroase nu sunt neapărat necesare pentru a alcătui o orchestră demnă de a interpreta piese aparţinând celor mai mari compozitori ai tuturor timpurilor.

Vivaldi, Chopin, Mozart, dar şi piesele grupului Beatles, Smokie sau Antonio Carlos Jobim, unul din protagoniştii muzicii populare braziliene, sună la fel de bine, atunci când mâinile pricepute reuşesc să construiască instrumentele potrivite, din resturi adunate de la groapa de gunoi.

Vioara, violoncelul sau chitara astfel realizate, s-au dovedit numai bune pentru susţinerea unui concert inedit, de către tinerii din Cateura, o mică localitate din Paraguay.

Favio-Chávez

Mulţi dintre membrii orchestrei locuiesc în case care valorează mai puţin decât o vioară adevarată”, explică Favio Chavez, sub bagheta căruia evoluează aceşti tineri talentaţi.

Dragostea lor pentru muzică şi dorinţa arzătoare de a învăţa să cânte la un anumit instrument muzical, i-a condus însă până la utilizarea unor bucăţi de materiale recuperate de prin gunoaie, pentru a-şi construi propriul instrument”, a declarat profesorul.

Aşa m-am trezit implicat profund într-un proiect care nu mă aşteptam să-mi aducă atât de multe satisfacţii: nu mi-am imaginat vreodată că voi ajunge să construiesc o vioară din resturi de la groapa de gunoi sau un violoncel dintr-un bidon de tablă, dar a meritat fiecare picatură de sudoare”, a ţinut să sublinieze Chavez.

Iată aşadar una din cele mai zdrobitoare probe, care demonstrează că instrumentul în sine, de orice tip ar fi el, poate deveni magic, numai atunci când este mânuit de persoana potrivită, înzestrată cu acel dar minunat, care-o face să devină parte dintr-un binom cu neputinţă de definit, generator de miracole:

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate