Par a fi zeci de licurici. Ce se ascunde, de fapt, în această imagine

Fotograful Daniel Fox a plecat în căutarea fotografiei perfecte în Argentina şi nu s-a întors cu mâinile goale. Ceea ce la prima vedere par a fi zeci de licurici, sunt, în fapt, reflexiile colorate ale ochiilor unor crocodili, fotograful de origine canadiană reuşind să-şi surprindă „imaginea de o mie de cuvinte”.

Fenomenul care are loc când lumina se reflectă în ochii reptilelor nu îi era străin fotografului, stabilit în America, şi l-a determinat să plece până în Argentina pentru imaginile pe care şi le dorea.

„Efectul de licurici” se datorează zecilor de ochi pe care îi scoteau la suprafaţa apei reptilele, dând naştere unui spectacol de lumini şi culori rar întâlnit în natură. În funcţie de unghiul din care este privit animalul, lumina dă naştere unei culori diferite pe retina reptilei. Ochii speciei de crocodili surprinsă în imagini au, în spatele retinei, un strat numit „tapetum”. Acest strat conţine un fel de cristale care dau naştere acestui fenomen spectaculos.

„Ştiam cum arată imaginea pe care o vroiam, însă acest lucru nu mi-a uşurat neapărat munca. Ochiul acestui crocodil nu doar produce acea reflecţie, ci aceste sclipiri îşi pot modifica culoarea în funcţie de unghiul din care sunt surprinse. Din fericite, aceşti crocodili sunt nişte subiecţi uşor de fotografiat deoarece nu se mişcă prea mult. Am putut să fac sute de fotografii şi să variez unghiurile, expunerea, deschiderea şi toate celelalte caracteristici”, a explicat fotograful. „Această imagine are toate elementele pe care le căutam – este abstractă, dat fiind că nu ştii la ce te uiţi până nu te apropii suficient de mult pentru a vedea detaliile”, a mai adăugat Fox.

      Articole recomandate