Pamukkale – ruinele din calcar

Pamukkale este o localitate plina de mister, considerata de romantici unul dintre cele mai bune locuri de vizitat. „Perla” Turciei atrage din ce in ce mai multi turisti, chiar daca unii dintre ei nu vin doar o data in acest loc cu adevarat deosebit.

Pamukkale, termen tradus prin sintagma „castelul din bumbac”, se afla in regiunea Aegean pe valea raului Menderes si are parte de un climat foarte bland pe tot parcursul anului. Despre acest loc vorbesc acum ruinele orasului Hierapolis, construit aici cu foarte mult timp in urma.

Emblematic pentru Pamukkale este castelul ridicat pe colina din zona, o adevarata fortareata. Lunga de 2.700 m si inalta de 160 m, impunatoarea construictie poate fi zarita de la 20 km departare din orasul Denizili. Relieful de aici este si el spectaculos. Ca urmare a numeroaselor miscari tectonice, in timp natura a creat la Pamukkale o panorama fascinanta, care dezvaluie si vestitele bai de calcar.

 Calcarul a fost modelat de cutremurele care s-au produs aici si s-a stratificat, astfel incat s-au creat un fel de trepte. Ulterior, apa care s-a scurs pe aceste trepte a sapat in calcar formand mici cratere. Apa din zona este termala si contine hidrogen si calciu, ceea ce a permis o data in plus inflorirea turismului.
La fiecare 250 l de apa care curge se depun 2,2 grame de calciu, iar cu timpul s-au format adevarate stalactite, conferind regiunii un aspect „iernatic”, de alb imaculat. De la departare Pamukkale arata ca o fortareata naturala de gheata, desi temperatura apei atinge si 50 de grade, in anumite locuri facand imposibil scladatul.

      Articole recomandate