Pământul va avea un satelit de serviciu

Elveţienii se pregătesc să lanseze în următorii ani un satelit care va curăţa spaţiul de resturile obiectelor abandonate în Cosmos.

Satelitul va colecta obiectele pe care le va arunca în atmosfera planetei, unde vor arde cu totul înainte să ajungă pe suprafaţa Pământului. Satelitul CleanSpace One costă 11 milioane de dolari şi a fost construit de Swiss Space Center de la Institutul Federal Elveţian al Tehnologiei din Lausanne.  Primele două misiuni ale lui CleanSpace One se vor centra pe doi sateliţi naţionali trimişi în 2009 şi 2010. Apoi, satelitul va încerca să cureţe câteva din cele 500.000 de bucăţi de rachete, sateliţi şi alte gunoaie lăsate în urmă de expediţiile trimise de pe Terra.

Pentru a reuşi să capteze resturile, oamenii de ştiinţă care lucrează în Elveţia vor fi nevoiţi să dezvolte o tehnologie nouă, care să facă satelitul capabil să îşi schimbe traiectoria, pentru a ajunge la ţinta sa. De asemenea, ei vor trebui să dezvolte un sistem de aruncare a resturilor cu o putere destul de mare pentru a ajunge înapoi în atmosferă.

Ideea elveţienilor a venit din cauza faptului că resturile rămase în spaţiu pot cauza defecţiuni grave misiunilor viitoare, deoarece gunoaiele se deplasează cu aproape 28.000 de kilometri pe oră, iar coliziunile generează şi mai multe deşeuri.

Video Clean Space One simulare.

      Articole recomandate