Сel de-al doilea război mondial a avut un impact grandios asupra tuturor statelor fostei U.R.S.S , odată cu începere războiului au fost lansate proiecte care prevedeau construcţia în oraşele strategice, de pe teritoriu U.R.S.S a buncarelor care servesc drept adapost în caz de război atomic sau în cazurile de impact ecologic.
Toate acestea au fost semnate în context strict secret adevărul iese abia acum la iveală graţie tinerilor exploratori din Rusia şi Ucraina , aşa numiţii digger ( tineri care studiază obiectele strategice secrete).
Capitala Ucrainei Kiev reprezenta un punct strategic important a fostei armate U.R.S.S , şi anume aici se află unul din cele mai mari buncare de pe teritoriu Ucrainei. Buncărul este amplasat subt oraşul Kiev, şi reprezintă un oraş întreg subteran , în cazul situaţiilor de urgenţă aici puteau fi evacuaţi circa 10.000 de oameni, care puteau supraveţui citeva zile în acest buncar.
Buncarul era aprovizionat cu rezerve de oxigen, energie electrică ,canalizare,alimente şi apă, suficinte pentru a supraveţui.
Există ipoteze precum ca edificiile ale guvernării Ucrainei au şi în prezent legatura cu oraşul subteran.
Buncarul se află la o adîncime foarte mare sub pamînt, iar înalţimea tunelurilor ajung la circa 12 metri.
În prezent buncarul este într-o stare deplorabilă, metalul fiind ruginit în întregime, fiind un loc deloc sigur ce se poate risipi în orice moment .
O parte din buncar a fost inundat de apele subterane.
Itrările în buncar, erau asigurate prin nişte uşi de metal de dimensiuni gradiose scopul cărora era de ermetiza încăperile.
În unele încăperi au mai rămas careva echipament , precum filtrele de curăţire a aerului de tipul F 300 , care probabil au fost uite de sovietici .
Atmosfera într-un astfel de loc e cu totul deosebită , şi nu oricine ar avea curajul să-l exploreze.