Opt ponturi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă

Căutarea unui loc de muncă poate fi de multe ori un proces îndelungat şi obositor, notează publicaţia americană Business Insider care a compilat o serie de sfaturi ale unor specialişti în recrutare pentru cei care se află în această situaţie.

Mai jos puteţi consulta opt ponturi care îi pot ajuta pe cei în căutarea unui job.

1. Fiţi organizat

Specialiştii în resurse umane le recomandă celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă să fie cât mai organizaţi.

Mai exact, să-şi strângă toate informaţiile într-un document, să urmărească toate posturile şi companiile de care sunt interesaţi şi să-şi extindă cât mai mult reţeaua de contacte. O regulă „de aur” pe care pot alege să o urmeze este să vorbească în fiecare zi cu cel puţin două, trei persoane despre faptul că sunt în căutarea unui job.

2. Nu vă fie teamă să cereţi ajutorul unor prieteni

Atunci când solicitaţi ajutorul unor prieteni sau cunoştinţe, asiguraţi-vă că ceea ce le cereţi nu este peste puterile persoanei respective. Totodată, specialiştii recomandă să le uşuraţi munca acestor intermediari. Spre exemplu, dacă doriţi să fiţi puşi în legătură cu reprezentantul unei companii, aveţi grijă să-i trimite-ţi persoanei de contact un e-mai punctual, clar, care să conţină toate informaţiile relevante despre intenţiile dvs. Acest mesaj va putea fi înaintat cu uşurinţă persoanei vizate.

3. Nu aplicaţi pentru posturi pe care nu vi le doriţi cu adevărat

Pentru a determina mai uşor cât de mult vă doriţi un anumit post, specialiştii recomandă următorul test: cât de dispus sunteţi să redactaţi un CV personalizat şi o scrisoare de intenţie pentru locul de muncă în cauză. Dacă nu vă faceţi timp pentru acestea înseamnă că, în realitate, nu vă interesează atât de mult acel job.

Uneori candidaţii sunt tentaţi să aplice în cât mai multe părţi cu putinţă, sperând că astfel vor obţine un loc de muncă mai repede. În realitate însă, este doar o pierdere de timp şi un efort inutil, susţin specialiştii în resurse umane.

4. Începeţi de undeva

Dacă nu aveţi suficientă experienţă sau dacă doriţi să vă schimbaţi domeniul de activitate, specialiştii recomandă să acceptaţi şi un post care pare a fi sub aşteptări. Acest job vă va permite să vă dezvoltaţi profesional şi să avansaţi în ierarhia companiei.

5. Fiţi oneşti

În cadrul unui interviu de angajare este de preferat să fiţi oneşti. Specialiştii în recrutare îşi dau seama cu uşurinţă dacă răspunsurile pe care le daţi sunt autentice. Mai mult, de multe ori un intervievator este mai puţin interesat de aptitudinile pe care le aveţi şi mai atent la modul în care v-aţi integra în colectiv şi la cât de potrivit sunteţi pentru postul dorit.

6. Fiţi buni observatori

Atunci când mergeţi la un interviu, fiţi atenţi la modul în care se comportă intervievatorul şi la informaţiile pe care vi le oferă despre companie. Specialiştii recomandă ca şi candidaţii să evalueze companiile atunci când sunt chemaţi la interviu,

7. Ajutaţi-i şi pe alţii

Cu toate că piaţa muncii este extrem de competitivă, atunci când găsiţi un post care i s-ar potrivi unei cunoştinţe, nu ezitaţi să-i spuneţi despre el.

8. Învăţaţi

Atunci când sunteţi în căutarea unui job, încercaţi să vă informaţi cât mai mult despre domeniul vizat, deoarece aceste cunoştinţe vă vor ajuta pe viitor.

      Articole recomandate