Omul a schimbat radical înfăţişarea pămîntului. Vezi cum arată cele mai exploatate mine din lume (Video)

mina

Diamantele, aurul, sau argintul au fost, şi vor rămâne una dintre cele mai preţuite comori ale omenirii, fie la nivel de individ sau de grup. Cu atât mai importante sunt cele mai mari exploatări miniere şi zăcăminte de pe întregul mapamond. În faţa volatilităţii valutelor de hârtie şi a diverselor crize financiare,  îşi demonstrează încă o dată valoarea şi puterea.

Vezi cum arată acum cele mai exploarate mine din lume după zeci de ani de exploatare:

Bingham Canyon, Utah, SUA

Bingham Canyon este cel mai mare santier minier in aer liber din lume. Are o adancime de 1,2 km si un diametru de 4,4 km. De aici se extrag anual 23 de milioane de tone de aur si 190 de milioane de tone de argint.

canion

 

 

Mirny Diamond Mine

Mirny Diamond Mine este locul unde rusii s-au luat la intrecere cu americanii. La fel ca fratii lor de peste ocean, rusii au sapat dupa diamante si le-au si gasit. Ce a ramas dupa ce in 2001 au inchis santierul?

mir-mine-from-alrosas-site

 

 

Ekati Diamond, Canada

Canadienii au sculptat si ei pamantul in cautarea diamantelor. Mina Ekati Diamond a fost deschisa in 1998 langa Lac de Gras, la numai 200 de km de cercul polar. Avioanele care trec prin zona nu au voie sa survoleze peste mina din cauza curentilor de aer foarte puternici. In 1999 a fost inregistrat un caz in care un elicopter a fost “aspirat” de mina de diamante.

Ekati-Mine-Proper-size-from-Flikr

 

 

Mina de aur din Indonezia

Grasberg este un subiect controversat in Indonezia. Investitorul care a castigat exploatarea locului a folosit substante „dubioase” pentru a extrage aurul din munte. Din 2006 pana acum au fost extrase si 200,000 de tone de cupru.

grsb01

 

 

Mina de diamante Udachnaya

Tot in Rusia este si mina de diamante Udachnaya. Diamantele aici au fost descoperite in 1955. De atunci situl minier a coborat cu 600 de metri mai jos in pamantul inghetat al Siberiei.

Rusia

 

 

Mina de diamante Africa de Sud

“Marea Gaura “ – The Big Hole este cea mai mare mina de diamante din Africa de Sud, si ce este cel mai interesant in cazul ei este ca a fost sapata in intregime cu tarnacopul si lopata. Din 1914 aici au lucrat mai bine de 50, 000 de oameni.

Big_Hole_Kimberley

 

 

Diavik, Canada

Tot in Canada este si mina de diamante Diavik. De aici se extrag aproximativ 1600 de kg de diamante in fiecare an, iar in timpul iernii lacul din imprejurimi ingheata.

diavik_mine_lg

 

 

 

 

      Articole recomandate