Ocolul Pământului în 60 de secunde

Dacă v-aţi întrebat vreodată cum văd astronauţii planeta noastră din spaţiu, acum puteţi experimenta o „călătorie” în jurul Pământului, la 28.000 km/h.

Filmuleţul de mai jos a fost realizat punând cap la cap 600 de fotografii disponibile pe The Gateway to Astronaut Photography of Earth, surprinse de pe Staţia Spaţială Internaţională.

Postarea filmuleţului i-a făcut pe mulţi să se întrebe ce este arcul verde-maroniu de deasupra Pământului. Acolo se poate observa ionosfera, învelişul de electroni, atomi şi molecule încărcate electric, care înconjoară Pământul şi care există în special din cauza radiaţiilor ultraviolete ale Soarelui. Pentru că este un strat extrem de subţire, cel mai bine poate fi văzut pe marginea Pământului, din acelaşi motiv pentru care unele scoici foarte subţiri sunt luminoase numai pe margini. Lumina este prea slabă pentru a fi vizibilă de la sol, iar din spaţiu poate fi observată doar în partea Pământului în care este noapte.

Clipul începe pe timp de noapte, de deasupra Oceanului Pacific, străbate America de Nord şi de Sud, pentru a ajunge la lumina zilei în apropiere de Antarctica. Printre cele mai vizibile repere se numără, în ordine: Insula Vancouver, Victoria, Vancouver, Seattle, Portland, San Francisco, Los Angeles, Phoenix, mai multe oraşe din Texas, New Mexico şi Mexic. Mexico City, Golful Mexic, Peninsula Yucatan, fulgere în Oceanul Pacific, Guatemala, Panama, Columbia, Ecuador, Peru, Chile, şi Amazonul.

În filmuleţ sunt vizibile şi stelele din galaxia noastră.

      Articole recomandate