Ochii care ascund drame. Cum i-a schimbat războiul din Afganistan pe militarii olandezi

Fotografa olandeză Claire Felicie a urmărit 20 de soldaţi, trimişi în Afganistan, şi le-a făcut câte o poză înainte, în timpul, respectiv la întoarcerea de pe câmpul de luptă.

Sursa notează că imaginile puşcaşilor olandezi nu par şocante la prima vedere, dar lasă să se vadă transformările subtile ale acestora.

Felicie a decis să înceapă proiectul în momentul în care fiul ei s-a înrolat în armată şi i-a spus că unii dintre colegii lui sunt trimişi în Afganistan. „M-am uitat la prietenul lui şi mi-am spus că arată foarte tânăr. M-am întrebat dacă fizionomia i se va schimba din cauza războiului”, a declarat Felicie.

 

Primele poze sunt făcute în octombrie 2009, la o bază militară din Olanda, cu cinci luni înainte ca soldaţii să plece în Afganistan. Următoarele fotografii au fost realizate în iunie 2011, când soldaţii se aflau pe câmpul de luptă de trei luni, iar doi dintre ei deja fuseseră ucişi. Ultimele imagini sunt din septembrie 2010, la două luni de la întoarcerea din Afganistan.

Interesant este că soldaţii, cu vârste între 18 şi 26 de ani, au declarat că războiul nu i-a schimbat. „La început, nu am observat nici eu nimic. Dar, când am pus toate fotografiile una lângă alta, am observat diferenţele. Unii arătau mai înfricoşător, alţii – mai maturi. S-au schimbat de la o întâlnire la alta”, a declarat Felicie.

Ea îşi aminteşte că prima dată a petrecut jumătate de oră în compania fiecărui soldat, iar aceştia râdeau şi glumeau.

Când a mers în Afganistan, fotografa a avut doar câteva secunde pentru a imortaliza fiecare soldat, aceştia fiind mult mai serioşi şi arătând mult mai dur decât precedenta întâlnire.

Felicie, care încă ţine legătura cu toţi soldaţii, a declarat că nu exclude posibilitatea de a-i mai fotografia o dată, peste ceva timp. „Poate când vor pleca din armată, le mai fac o poză. Îi respect foarte mult pe bărbaţii care se înrolează pentru a ne proteja. E o profesie austeră, dar foarte frumoasă, iar eu le sunt recunoscătoare”, conchide fotografa.

      Articole recomandate