Oamenii de succes încep ziua devreme. La cît se trezeşte președintele Obama

obama

Oamenii de succes din istoria omenirii – politicieni, scriitori, actori, antreprenori – sunt persoane matinale, care preferă să se trezească foarte devreme şi să îşi înceapă ziua de lucru cu un anumit „ritual”, alcătuit din activităţile lor preferate.

Benjamin Franklin, considerat primul „guru” din istorie în domeniul autocontrolului şi al productivităţii muncii, a spus: „Mersul devreme la culcare şi trezirea devreme îl fac pe om sănătos, bogat şi înţelept„. De atunci, trezirea la ore matinale a rămas până în zilele noastre o calitate a oamenilor de succes, informează huffingtonpost.com.

De-a lungul anilor, s-au scris multe articole despre beneficiile trezirii devreme – persoanele matinale au o atitudine proactivă, obţin calificative mai bune la examene, dorm mai bine şi se simt mai fericite, afirmă cercetătorii. Un fapt care pare să confirme această teorie este acela că mulţi dintre directorii celor mai puternice companii din lume obişnuiesc să se trezească înainte de ora 06.00.

Desigur, trezirea la primele ore ale dimineţii nu ar trebui să fie echivalentă cu o scădere a numărului de ore dormite în fiecare noapte. Un somn adecvat reprezintă la rândul său un element important al succesului din viaţa profesională. Un număr insuficient de ore de somn a fost asociat de oamenii de ştiinţă cu scăderea productivităţii şi cu apariţia unor efecte neplăcute, precum problemele de concentrare.

Jurnaliştii de la site-ul huffingtonpost.com au alcătuit o listă cu obiceiurile matinale ale unor oameni de succes – contemporani sau nu – din istoria omenirii. Deşi nu toţi dintre ei se trezeau cu plăcere la ore matinale (Simone de Beauvoir chiar a spus că îi «displace să înceapă ziua astfel»), cu toţii au recunoscut că trezirea devreme îi ajută să îşi înceapă ziua de muncă într-o notă pozitivă şi productivă.

Barack Obama

– Deşi a spus el însuşi că este o „pasăre de noapte”, actualul preşedinte american se trezeşte foarte devreme pentru a face exerciţii fizice înainte de a-şi începe activitatea la Casa Albă la ora 08.30 sau 09.00.

Sănătatea reprezintă un lucru important pentru Obama„, spune Robert Pagliarini de la CBS News. „Este atât de importantă încât sportul este primul lucru pe care îl face în fiecare dimineaţă. El nu este genul de persoană care speră să facă sport dacă va avea timp în cursul zilei, ci se asigură că are timp, făcând din sport prima activitate din ziua lui de muncă„, a adăugat Robert Pagliarini.

Anna Wintour

– Înainte de a ajunge la birou la ora 06.45, Anna Wintour, editorul-şef al revistei Vogue, îşi începe ziua la ora 05.45 cu o partidă de tenis, afirmă publicaţia britanică The Guardian.

Margaret Thatcher

– Celebra „Doamnă de Fier”, renumită pentru faptul că dormea doar patru ore pe noapte, rămânea de multe ori trează până la ora 02.00 sau 03.00 pentru a-şi pregăti discursurile oficiale, afirmă BBC. Cu toate acestea, fostul premier britanic obişnuia să se trezească la ora 05.00 pentru a asculta „Farming Today”, o îndrăgită emisiune de radio difuzată de BBC Radio 4.

Vladimir Nabokov

– La fel ca mulţi alţi scriitori, romancierul rus spunea că îi plăcea să scrie în primele ore ale dimineţii. El a vorbit despre rutina sa zilnică, din reşedinţa sa de pe malul Lacului Geneva, într-un interviu acordat publicaţiei The New York Times în 1968: „După ce mă trezesc, între ora şase şi şapte dimineaţa, scriu până la 10.30, de obicei la un pupitru cu faţa spre un colţ luminos al camerei. Prima pauză de o jumătate de oră o am atunci când iau micul-dejun cu soţia mea, în jurul orei 08.30„.

Sursa

      Articole recomandate