Oamenii de ştiinţă vor să prindă 1.000 de furnici şi să le ataşeze receptoare radio. Detaliile unui experiment inedit

Biologii de la University of York îşi propun să descifreze felul în care comunică şi circulă furnicile între complexele lor cuiburi, prin ataşarea de corpurile a 1.000 de insecte a unor mini receivere radio, scrie Daily Mail.

Experimentul, care se va derula pe parcursul a trei ani şi va fi condus de Samuel Ellis, profesor la University of York, se va face în regiunea Longshaw Estate, Derbyshire, Anglia, şi va avea ca subiect specia Formica lugubris, specifică acestui loc mlăştinos, de pădure.

Specialiştii spun că fiecare furnică va fi prinsă cu grijă şi i se va ataşa un receptor de circa un milimetru, cu ajutorul căruia se vor putea examina modul în care insectele comunică între colonii, cum sunt conectate cuiburile între ele şi cum funcţionează reţeaua multiplelor “regine” ale cuiburilor. Potrivit biologilor, procedura nu va răni în niciun fel furnicile. Rezultatele vor fi, potrivit cercetătorilor, foarte utile în gestionarea habitatului, respectiv în conservarea pădurilor de stejar, pin şi mesteacăn, locul unde această specie trăieşte.

“Cercetarea încearcă să afle cum comunică şi interacţionează furnicile în vasta reţea de cuiburi şi cum circulă ele în acest mediu. Receptoarele radio funcţionează ca un cod de bare, pentru a marca fiecare furnică în parte. Modul în care informaţia circulă în cadrul reţelei de furnici, poate avea implicaţii pentru reţeaua noastră de telecomunicaţii”, explică Samuel Ellis.

Formica lugubris este una dintre cele aproximativ 12.000 de specii de furnici existente, protejată prin lege, la nivel international.

      Articole recomandate