Timpul, asa cum il stim noi acum, va suferi o schimbare radicala. Oamenii de stiinta britanici vor sa faca o revolutie in domeniu si discuta asiduu problema. Iata ce au de gand.
La Royal Society se discuta nevoia de a inlocui definitia scalei timpului planetar cunoscuta sub numele de: Coordinated Universal Time (UTC).
Principala problema de pe masa discutiilor este asa-numita „leap second” – si daca ar fi cazul sa o desfiintam sau nu.
Din 1972 incoace, la fiecare cativa ani s-a mai adaugat o secunda in plus la timpul universal, multi oameni de stiinta nefiind de acord cu aceasta ajustare.
Intrebarea e de ce este ea necesara. Se spune ca Pamantul ramane in urma timpului universal datorita miscarii sale de rotatie.
Ceasurie atomice insa (NPL) sunt mult mai exacte in a masura timpul, decat Pamantul in sine.
Motivul ar fi acela ca in timp ce ceasurile atomice, care folosesc vibratia din atomi ca sa masoiare secundele, sunt incredibil de precise, Pamantul nu este un indicator atat de sigur al timpului, din cauza unei usoare balansari in timpul miscarii de rotatie in jurul axei sale.
Rory McEvoy, curator de orologie la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, a explicat pentru BBC: „Din 1920, se stie, si inainte de acel moment se suspecta, ca miscarea Terrea nu este chiar atat de constanta pe cat credeam”.
Asta inseamna ca timpul bazat pe ceasurile atomice este mereu defazat fata de cel indicat de Pamant.
Asa ca la fiecare cativa ani, diferenta dintre acestea doua a ajuns la o,9 secunde – adica o secunda in plus – aceasta este de fapt acea „secunda sarita” – leap second. Si a fost adaugata pentru a corela din nou cele doua timpuri.
Dar am putea scapa pentru totdeauna de ea, daca in ianuarie 2012, la World Radio Conference of the International Telecommunication Union, de la Geneva, se va hotari sa inlocuim toate ceasurile lumii cu unele atomice.
Pana acum, Marea Britanie, China si Canada sunt cele trei state care se impotrivesc puternic schimbarii. Dar pe de alta parte sunt 13 state, printre care SUA, Franta, Italia si Germania, care vor o noua scala a timpului.