O moldoveancă este cea mai de succes fermieră dintr-o regiune din Rusia

1

„Poți să vorbești cu această femeie doar în cazul în care ea este foarte obosită sau nu a dormit bine. Pentru că dacă ea este bine dispusă, atunci va trebui să sape un șanț undeva aproape și să pună întrebări acolo.”

Astfel a scris despre Anna Ogurtsova jurnalistul Dmitry Sokolov-Mitrich. Nu pot să nu fiu de acord cu el deoarece până îi adresezi o întrebare, femeia reușește să facă plăcinte, miel la cuptor, stoarce brânză de vaci și sărează slănina. Toate acestea printre mulgeri de vaci și efectuarea comenzilor pentru cei ai casei și a muncitorilor. Pentru a obține un interviu complet trebuie să o urmezi peste tot: într-o cocină de porci, la verificarea fântânii arteziene, la hrănitul vacilor și într-o fugă la fabrica de cherestea.

După maratonul din familia Ogurtsova vrei să te oprești din prostiile pe care le facem zilnic, să-ți ștergi rețelele de socializare, să-ți cumperi o parcea de pământ, purcei și să începi a trăi. Să trăiești și să lucrezi așa cum face Anna Vasile, cel mai bun fermier din regiunea Tver, Rusia. Este necesar să să-i urmărești pe cei din familia Ogurtsova, cel puțin jumătate de zi și atunci vei înțelege că atât de multă energie încât să măture totul în cursul tău, nu este dată la toată lumea. Fără energie și încăpățânare în agricultură nu faci nimic.

3

foto: bbc.co.uk

În anul 1980 a plecat în Rusia

Eu vin din Republica Moldova, la începutul anilor 80 am studiat în Bologom la colegiul de zootehnică. Pentru practică am venit aici, în sat Garusovo din regiunea Tver. Am făcut cunoștință cu Valerie, un tip local, el pe atunci lucra șofer. Apoi ne-am căsătorit și așa am rămas în sat. Timp de opt ani am lucrat la ferma Creamery, unde soțul era directorul. Apoi a venit anul 1995, unde s-au privatizat tot și toate. Directorii de firme au început să pună mâna pe ce nimereau. Firma unde am lucrat, a fost cea mai bogată, dar nu a mai rămas nimic din ea. Firma de lapte s-a închis și ea, iar noi am rămas fără lapte. Atunci am luat partea noastră de teren și am început să-l lucrăm singuri. Am început de la zero, apoi am ajuns la fermă, am cumpărat o casă și am construit o gospodărie”, povestește moldoveanca.

4

foto: bbc.co.uk

Acum trei ani, Anna s-a certat cu directoarea pieții, iar după toate barierele posibile și imposibile care i-au fost puse, a creat societatea sa, care include fermierii din satele vecine, a reparat sala vechii pieți, după care a fost curat. A început vânzarea, fără nici o taxă suplimentară și dealeri, dar așa și nu a luat mare avânt această afacere.

Ogurtsova oftează deoarece agricultori activi au rămas foarte puțini. „Până aduni toate actele necesare de la veterinar, îți trebuie o mulțime de bani și nervi. Iar fără permisiunea serviciilor veterinare este imposibil să vinzi în piață lapte sau de carne. Poate și de asta, vând produsele la colț sau în general pe niște bănuți”, spune Anna.

Lucrează și peste 20 de ore pe zi

La intrare în satul Garusovo se vede o casă mare cu două etaje. Zona este îngrădită, are propria electricitate, diesel. Gater, grajd de cai, depozit de cereale, hambar și o cocină de porci. Mai poți vedea garaj pentru doua mașini. Înainte de a intra pe teritoriul fermei te așteaptă un șanț special cu jet de apă ca să se spele roțile automobilului.Toate aceste este rezultatul a două decenii de muncă, uneori și 20 de ore pe zi.

5

foto: bbc.co.uk

La ferma suntem antrenați cu toții: eu, soțul meu și copiii noștri – fiica de 17 și fiul de 15 ani”, se mândrește fermiera. Până la sfârșitul lunii mai vor strânge 10 de hectare de orz și tot atâta cartofi de sămânță. Familia Ogurtsova are 12 vaci de lapte, 40 de viței de vârste diferite și 60 de porci. „Noi nu vindem lapte , le lăsăm pentru casă și pentru alăptatul vițeilor. Nu folosim mâncare cumpărată pentru animale, cine știe ce se pune în ea. Vitele noastre sunt hrănite cu fân de câmpuri și cereale, spune fermiera.

2

foto: bbc.co.uk

Anna V. își bagă mâinile în terciul încă cald, care urmează să-l dea la vaci. Surprinzător, dar acest terci miroase atât de bine, că ai vrea să-l mănânci singur, în loc de vite.

Gospodina s-a concentrat pe produsele ecologice. Carne de aceștia au devenit un brand, iar cererea pentru produs este stabilă. Vin clienți fideli din toată. „Carne pură” nu este atât de ieftină: un kilogram de carne de porc costă aproximativ 500 de ruble. Dar face dacă luăm în considerare că este fără antibiotice, hormoni de creștere și fără chimicale. ”Produsele sunt scumpe pentru că sunt gustoase. Vom căuta cumpărători în orașele mari”, adaugă Ogurtsova. La câte este de deșteaptă și harnică, pe Ogurtsova au chemat-o în politică, în calitate de deputat.

6

foto: bbc.co.uk

Ce nu am văzut eu în politică? Acolo numai se vorbește mult, dar eu m-am obișnuit să lucrez și să-mi văd rezultatele.Vreau să construiască o economie exemplară, cum sunt prin Germania, pentru a stabili o dinastie, prin care copiii să dorească să rămână la țară și să lucreze pământul. Să trăiască aici”, încheie moldoveanca.

Un articol pregătit de comunitatea fermierilor din Republica Moldova: fermierul.md

      Articole recomandate