O mână de ajutor Moldovei – care sunt statele ce ne susţin creşterea

În eforturile sale de înscriere a evoluţiei economice şi sociale pe o curbă ascendentă, Republica Moldova este susţinută, fără îndoială şi de alte state prietene, care nu ezită să-i dea o mână de ajutor.

Este vorba în primul rând, despre ţări care fac parte din Uniunea Europeană, dar şi din afara Bătrânului Continent, fie de peste Ocean, din SUA, fie din partea unor state asiatice, precum Japonia, China sau Turcia.

Potrivit unui amplu material publicat de jurnalul Obiectiv European, este vorba despre importante sume direcţionate spre ţara noastră, în cadrul unor parteneriate externe de dezvoltare, care depăşesc pragul a 2,3 miliarde de euro, pe ultimii cinci ani.

Volumul finanţărilor e de două ori mai mare decât bugetul anual al ţării, dar aspectele pozitive nu se limitează doar la această caracteristică: majoritatea sumelor primite se încadrează la categoria „granturi”, deci nu reprezintă bani care ar trebui returnaţi.

Granturile sunt forme de finanţare nerambursabile, facultative, oferite de guvernele altor state sau de către diverse organizaţii internaţionale, cu obiectivul de susţinere a unor proiecte importante pentru o serie de segmente ale societăţii, sau direct pentru dezvoltare economico-socială, în cadrul unor parteneriate care urmăresc completarea veniturilor conducerii locale, alocate din surse propii, acţiunilor respective.

Conform datelor comunicate de Cancelaria de Stat, susţinerea financiară acordată de statele partenere, constituie un preţios instrument de resuscitare a economiei Moldovei şi o sursă importantă de finanţare a dezvoltării şi reformării instituţiilor de stat.

În lista principalilor susţinători ai creşterii economice a ţării noastre, locul de frunte îl deţine Uniunea Europeană, cu România, care finanţează în prezent, proiecte de stat în Republica Moldova, în valoare de peste 104 milioane de euro, stabilind astfel premisele creării unei intense reţele de parteneriate, în mai toate domeniile de activitate, de la învăţământ şi burse de studii, până la schimburi economice şi colaborări constructive de mare anvergură.

F

În Republica Moldova, nu există raion în care sa nu fi ajuns bani din cele 2,368 miliarde de euro donaţi de partenerii externi ai ţării. Cea mai mare sumă, de peste 139 de milioane de euro, a fost alocată municipiulkui Chişinău”, precizează sursa.

      Articole recomandate