Noutăţi vizând eliberarea buletinelor electronice de identitate

Începând cu 1 martie 2014, cetăţenii Republicii Moldova vor putea beneficia de buletine de identitate în format electronic, potrivit unei Hotărâri a Guvernului din 2 octombrie 2013.

buletinul-electronic-de-identitateActul de identitate în acest nou format, va fi eliberat opţional şi va conţine o serie de elemente suplimentare de siguranţa, faţă de tradiţionalul document, relatează Jurnaltv.md.

Aspectul său va fi similar cu cel al buletinului actual de identitate, dar va prezenta un cip integrat şi semnatura digitală a titularului.

Cetăţenii moldoveni vor putea să aleagă între formatul actual al documentului de identitate şi modelul electronic, acesta din urmă fiind introdus cu obiectivul de a reduce considerabil birocraţia şi de a eficientiza activităţile instiţutiilor statului, combătând în acelaşi timp, corupţia şi tentativele de falsificare a acestui act.

Deşi nu se cunosc încă detalii referitoare la preţul pe care cetăţenii moldoveni vor trebui să-l plătească pentru eliberarea buletinului electronic de identitate, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a ţinut să precizeze că în Georgia, un astfel de document costă circa 20 de euro, lăsând să se înţeleagă că şi în Republica Moldova, se va apropia de acest nivel.

Pe plan naţional, noul act de identitate asigură realizarea obiectivelor de dezvoltare a Societăţii Informaţionale, prin trecerea la un nivel performant de dezvoltare a documentelor de identitate, crearea condiţiilor favorabile de acces la informaţie, servicii şi participare a cetăţenilor la treburile statului, îmbunătăţirea actului de guvernare prin ralierea la standardele europene, creşterea calităţii serviciilor, extinderea listei serviciilor electronice”, se precizează pe site-ul oficial al MTIC.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate