Noutăţi privind regimul vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova în UE

pasport

Anumiţi cetăţeni ai Republicii Moldova, nu vor mai avea nevoie de viza de scurtă durată în Uniunea Europeană: persoanele care deţin un paşaport biometric de serviciu, sunt scutite de această obligaţie.

Deşi nu pare mare lucru, măsura reprezintă totuşi un pas înainte, în procesul întortocheat al facilitării fluxurilor de intrări şi ieşiri din ţară, pe canalul dintre Republica Moldova şi spaţiul UE.

Potrivit datelor comunicate de Centrul Comun de Vize, în cadrul unui nou acord privitor la regimul vizelor pentru cetăţenii moldoveni, sunt cuprinse şi alte măsuri favorabile acestora.

Este vorba despre menţinerea anumitor scutiri de taxe de obţinere a vizelor, pentru studenţi, pentru cetăţenii moldoveni care au rude cu domiciliul stabil într-o ţară membră a Uniunii Europene şi pentru jurnalişti.

În plus, procesul de obţinere a vizelor, urmează să fie mult simplificat, reducându-se considerabil timpul dedicat formalităţilor corelate.

A fost extins intervalul pentru depunerea cererilor de vize, iar termenul de achitare a taxelor de viză a fost prelungit, la rândul său, cu o oră. Toţi cetăţenii care stau la coadă vor fi primiţi la ghişee”, a declarat Matyas Szilagyi, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, potrivit sursei citate.

În faţa Centrului Comun de Vize, vor fi deschise în curând, ghişee bancare pentru facilitarea plăţilor taxelor aferente”, a ţinut să precizeze diplomatul maghiar.

Statisticile demonstrează însă că, în ultimii ani, numărul solicitărilor depuse de cetăţenii Republicii Moldova pentru eliberarea de vize de scurtă durată în Uniunea Europeană,  s-a diminuat simţitor.

Dintr-un total de 17.600 de cereri depuse de la începutul anului în curs, cea mai mare parte a vizelor acordate sunt pentru călătoriile în Grecia (cca 36%), urmate de cele efectuate în Ungaria (16,3%) şi în Austria (12,3%).

 Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate