Nicăieri nu-i ca la mama acasă: mamă, vreau să mănînc. Sau ce bucate gătesc moldovencele

bucatarie_moldova

Bărbații din Moldova ar trebui să fie cei mai fericiți bărbați din lume. Pentru că sunt cei mai sătui bărbați. Și cel mai bine alintați la diversitatea felurilor de mîncare.

Moldovencele ar trebui să fie și ele mîndre de asta. Pentru că au în spate o tradiție culinară bogată, luată de la bunici și străbunici, tradiție plină cu fel de fel de bucate alese, tradiționale sau mai puțin, dar mereu gustoase.

Fie că se ține post sau e o zi obișnuită, fie că e o nuntă, cumătrie sau pe masa unei simple gospodine, mîncărurile tradiționale au fost mereu apreciate. Asa sau altfel, mîncare este, și încă pe ales.

Care sunt însă cele mai preparate bucate de către femeile din Moldova, vedeți mai jos:

1. Sarmalele. Probabil una din cele mai gustoase feluri de mîncare. Moldovencele sunt specializate la cel mai înal nivel în gătitul acestora. Nu degeaba deja de 5 ani există și un ‘’Festival al Sarmalelor’’, organizat la Strășeni, care rupe gura tîrgului cu feluri care mai de care mai gustoase.

img_7569

2. Răcituri. Sunt specialitatea casei de sărbători, mai ales la Crăciun, sau pur și simplu cînd mătușa Ileana sau moș Ion taie cîte un cucoșel, din care neapărat trebuie să se facă și răcituri. De fapt, răciturile au calități miraculoase de refresh, așa că soțiile moldovenilor le dau bărbaților cînd vin aceștia seara obosiți de la servici.

Racitura_Meat_Jelly_Moldavian_Cuisine

3. Plăcinte. În Moldova încă nu a fost sărbătoare, hram sau nuntă tradițională fără plăcinte. Fie că sunt cu brînză și mărar, cartofi, varză sau diferite dulcețuri, plăcintele făcute de moldovence își au farmecul lor. Nu te scoală de la masă pînă ce nu le termini. De aceeași părere sunt și turiștii, care cel mai des le recomandă.

SONY DSC

4. Friptura. O mai mare plăcere pentru bărbații care vin infometați de la serviciu, școală, distracție, sau pur și simplu vin înfometați, e să vadă pe masă niște friptură. În sens extins, aceasta înseamnă cam tot ce e preparat din carne. Sau invers, sunt și moldoveni care gătesc friptură de calitate. Dar tot moldovencele o fac cea mai bună.

dscn04711

5. Pîrjoale. Fie la sat sau la oraș, pîrjoalele sunt mereu dorite. Mai ales că au devenit un fel de bucate foarte consumat și prin restaurante, cafenele ș.a. Cert e că moldovencele le fac cu gust specific, că te lingi pe degete.

parjoale_moldovenesti_1

6. Torta. Nu e mîncare tradițională, dar a devenit tradițională. Inspirate din cărțile cu bucate, moldovencele s-au specializat în prepararea unor torturi fenomenal de gustoase. Și mai ales dacă extindem la copturi, prăjituri și alte bunătăți, atunci gama e foarte mare. Fiecare moldoveancă gătește în mod special, și asta e și motivul pentru care ai vrea să încerci din fiecare. În plus, sunt fabrici foarte bune de torturi în Capitală și nu doar.

Coffee gateau with cognac cream, almonds & cocoa; tulips

Altfel spus, moldovencele sunt adevărate gospodine. Că pe lîngă bucatele tradiționale, bază, mai gătesc și multe multe alte feluri: pastramă, jambon, rulade, pește umplut, mititei, salate, ardei copţi, găini umplute, prune fierte umplute cu nuci, toate sunt gătite cu drag și iscusință.

Și dacă e să vedem noile tendințe culinare, moldovencele au început să gătească și pizza, sushi sau salate exotice de toată frumusețea.

Moldovencele gătesc, și gătesc bine!

 Vitali Cipileaga

      Articole recomandate