Ne aşteaptă cel mai mare val de inundaţii din ultima perioadă. Inundaţiile din 2010 au fost doar un fel de prevenire

Anul acesta ne aşteaptă cel mai mare val de inundaţii din ultima perioadă. Plasarea geografică a Moldovei favorizează această calamitate, care are loc o dată la doi ani. Declaraţia a fost făcută pentru Info-Prim Neo de către Ion Friptu, fost inginer superior la portul fluvial Bender şi expert în flota marină.

 

„Inundaţiile din 2008 au fost un fel de prevenire, dar nu s-a atras atenţia cuvenită. Au urmat cele din 2010, când la fel guvernarea nu a făcut nimic. În 2012 vom avea inundaţii şi mai mari. Dacă luăm în calcul tot ce se întâmplă în Europa acum, toate ninsorile, oamenii ar trebui să se pregătească de calamitate îndată cum încep să se topească zăpezile”, a menţionat Ion Friptu.

Inginerul susţine că o cauză a inundaţiilor este şi faptul că râurile Nistru şi Prut nu mai sunt curăţate. „Anterior râurile se curăţau prin extragerea nisipului şi argilei, aceasta ajuta şi la menţinerea unei albii destul de adânci, astfel încât apele să nu se reverse. Acum nu se mai practică decât extrageri în volum mic de către unii agenţi economici, dar aceasta nu este destul”, a subliniat Ion Friptu.

Cele mai mari inundaţii se aşteaptă în sud.

Inundaţiile din 2010 au afectat 13 mii de oameni din 85 de localităţi. 3100 de persoane au fost evacuate – 2300 din raionul Hânceşti şi 800 din raionul Cantemir. Au fost compromise mii de hectare de culturi agricole, livezi şi păşuni. Au fost deteriorate 7 baraje şi aproape 200 de kilometri de drumuri, transmite Info-Prim NEO.

      Articole recomandate