N-are nici o legătură cu banii: Ce-i face, de fapt, pe oameni bogați

E amuzant cum se poate întoarce roata. Oamenii fug după bani toată viața lor, visând și dorindu-și ca într-o bună zi să devină bogați, doar pentru a se trezi într-o dimineață pentru a realiza că sunt la fel de săraci ca și înainte. Ei fie n-au bani și sunt mizerabili, fie au foarte mulți bani și tot mizerabili sunt – cum am mai spus, realizează că sunt foarte săraci.

Din păcate, nu-i poți învinovăți pentru situația în care se află. Adică… poți să o faci, dar ei deja sunt la pământ, și nu e bine să mai dai în ei. Fiecare persoană din lume se naște cu același dar incredibil: darul de a lua decizii. Nu există nici o persoană în lume care să nu poată lua singură o decizie.

Este adevărat că, cât timp creștem, contăm pe părinți în materie de decizii, și acest fapt ne face să depindem și mai mult de ei, acest fapt făcând viața independentă de adult dificilă uneori.Dar în același timp, alegerea de a nu face o alegere este to o alegere în sine. Așadar, faci alegerea greșită din nou și din nou. Și te minți singur pe tine cât timp o faci.

Dacă chiar vroiai să iai o decizie și să o urmezi, ai fi putut. Dar nu ai făcut-o, deci e evident că nu vrei să-o faci. Dar e în regulă. E viața ta. Distruge-o cum vrei.

Trebuie însă să înțelegi că dacă alegi să nu fii tu cel care ia deciziile, lași totul la voia sorții – viața ta nu ar trebui să fie parte a unui joc de noroc.
Însă banii, pe de altă parte, sunt. Banii sunt atât frumoși, cât și imaginari. Desigur, avem bancnote și monede, dar mulțumită epocii digitale, e ușor să vezi banii așa cum sunt în realitate.

În curând, banii nu vor fi nimic mai mult decât câțiva pixeli pe smartphone-ul tău, reprezentând bogăția sau sărăcia ta. Toate persoanele care trăiesc în țările din lumea întâi își măsoară bogăția doar printr-un singur mod: grosimea portofelului. Lăsăm un concept imaginar să ne conducă viețile. Credem că, având bani, vom avea success, vom reuși și vom fi inteligenți.

Credem că lipsa lor ne fac inutile, proști și lenoși. Adevărul este că atât bogații, cât și săracii sunt compuși din idioți. Chiar și idioții pot face mulți bani.

Dar asta nu-I face bogați. Dacă ești prost, atunci ești sărac și vei rămâne sărac pentru totdeauna. Nu prost de tipul “Îmi ia mai mult timp să învăț ceva decât omului de rând.” Prost ca “Nu înțeleg ce contează în viață și refuz să-mi explorez realitatea pentru că sunt sigur că, într-un final, voi da peste fericire.” Acest tip de proști sunt destul de deștepți pentru a învăța, dar aleg să-și cheltuie energia mentală pe lucruri banale. Ca banii, de exemplu.

Dar să nu fiu înțeles greșit. Banii sunt minunați. Obținerea lor dă un oarecare sentiment de realizare. Avem nevoie de bani pentru a trăi confortabil. Avem nevoie de bani pentru a ne împlini unele visuri și dorințe. Avem nevoie de bani pentru a asigura viitorul copiilor nostril.
Avem nevoie de bani pentru a obține lucrurile care ne vor face fericiți. Din fericire, pentru a face asta, e nevoie de mult mai puțin bani decât majoritatea cred.

Atât timp cât îți poți permite să fii sănătos, confortabil, în siguranță, să fii stabil din punct de vedere financiar, fără a fi nevoit să-ți faci griji pentru bani, atunci ai mai mult decât destui. Ăsta e nivelul “cel mai bogat” la care oricine trebuie să fie. Restul totul-i de prisos.
Cu excepția cazului când, desigur, ai nevoie de banii ăia pentru a face ceva, de la care ar profita un grup mai mare de oameni, nu doar tu. Doar atunci deținerea milioanelor și a miliardelor e justificată.

Desigur, mulți din noi vor acele mașini sport, haine scumpe, iahturi, jucării, bijuterii – și asta e în ordine, atâta timp cât vine cu moderație. Dar dacă ai mai mulți bani decât ai nevoie, atunci ar trebui să-i folosești pentru a-i ajuta pe cei care nu îi au să fie sănătoși, confortabili și în siguranță.

Dacă nu ai nevoie de ei, atunci cheltuiei pe cineva care are nevoie. De ce să-i aduni? De ce să stai pe ei și să nu faci nimic cu ei până când mori? Nu suntem în Egiptul Antic – nu-i poți lua cu tine! Vreți să fiți bogați? Proștilor. Banii nu te fac bogat. Lucrurile imaginare nu te pot face fericit. Ceea ce te face fericit sunt lucrurile pe care le ai și pe care banii nu le pot cumpăra. Acele lucruri și acei oameni sunt cele mai valoroase lucruri din lume pentru că, indiferent de cât de mulți bani ai, niciodată n-o să ai destul pentru a-i procura.

Cunoștințele pe care le ai. Puterea – atât fizică, cât și mentală. Memoriile, prietenii, familia, râsetele, lacrimile, frica provocată de acea durere incredibilă și glorioasă care te-a făcut în individul care ești azi – aceste chestii sunt lucrurile care au valoare în viață. Doar viața și ceea ce poate ea aduce contează. Restul totul e exces. Este inutil și risipitor. Poți avea toți banii din lume și tot să fii cea mai săracă persoană de pe fața pământului. Sunt aproape sigur că asta te va face să fii și cel mai prost.

via

Yupi!

Hai să fim prieteni

Cu fiecare like noi devenim mai buni

Abonează-te!

Lasă-ne adresa ta de e-mail, iar noi vom avea grijă să primești cele mai bune articole de pe Yupi.md

      Articole recomandate