Muzeul în care vizitatorii pot privi, prin gaura cheii, femei dezbrăcate în baie

Vizitatorii Galeriei Naţionale din Londra au parte de o expoziţie mai puţin obişnuită. Mai exact, ei se pot uita prin gaura cheii la o femeie dezbrăcată în baie, scrie The Telegraph. Artistul Mark Wallinger, laureat al prestigiosului premiu Turner, a căutat pe Twitter şase femei care să se numească Diana şi care să accepte să fie privite de străini în timp ce stau goale într-o aşa zisă baie.

Opera artistului este inspirată de trei lucrări de Titian care spun povestea tânărului vânător Actaeon care o surpinde pe zeiţa vânătorii, Diana, îmbăindu-se. Drept pedeapsă, Actaeon este transformat într-un cerb şi sfâşiat de propriii câini de vânătoare. Cele trei picturi se află în centrul expoziţiei numite Metamorfoza: Titian.

Vizitatorii care ajung în faţa instalaţiei de artă a lui Wallinger se pot uita prin gaura cheii sau de după jaluzele la femeile care interpretează, în ture de câte două ore, rolul Dianei. Artistul spune că modelele nu au prea multe reguli de respectat, însă trebuie să se comporte ca nişte zeităţi. „Diana a evoluat din dorinţa mea de a găsi o cale pentru a reprezenta scena în care zeiţa vânătorii se îmbăiază într-un fel contemporan. Am vrut o persoana reală, cu care oamenii să aibă o relaţie”, a adăugat artistul.

Wallinger a povestit că să găsească o Diana în carne şi oase s-a dovedit a fi o misiune dificilă şi că a reuşit acest lucru doar cu ajutorul Twitterului.

      Articole recomandate