Murim de foame ca să fim la modă sau de ce sunt dependenţi moldovenii

1. Creditele

Un oarecare moldovean primește în medie 3000 de lei pe lună. El are nevoie de telefon performant, plus laptop sau tabletă etc. Nu își poate permite să le cumpere deoarece sunt foarte scumpe. Soluția este deci să le ia în credit! Sună a fi ispitititor să plăteşti câte 500 de lei pe lună, în schimb însă poți ,,să fii la modă” cu tabletă şi telefon performant. Un singur lucru nu se ia în calcul: faptul că plăteşti dublu şi îmbogăţeşti companiile Orange şi Moldcell, fiind sclavul lor pentru următorii ani.

rosu

2. Automobilele

2. Moldoveanul Ion iubeşte automobilele. Înainte el se ducea la lucru cu microbusul, apoi a adunat bani şi şi-a cumparat un Opel. Astăzi el se deplasează cu un BMW luat în credit. Nu are bani destui să îşi permită un medic privat, sau o vacanţă la mare, dar el este la modă şi toţi îl invidiază cînd merge pe stradă cu un BMW seria 6. Ion primeşte o satisfacţie enormă că toţi îl invidiază, iar fetele se ţin scai de el. Însă buzunarul lui nu este la fel de mulţumit. El trebuie să achite lunar creditul pentru maşină, plus la toate să plătească asigurarea şi revizia tehnică. În fiecare zi să alimenteze automobilul cu combustibil, să plătească pentru parcare, reparaţie şi schimbarea uleiului sau a şinelor. Totuşi Ion nu se lamentează, pentru că el ştie că e la modă să ai BMW.

gri

3. Somnolenţa

Moldoveanca Ana doarme cîte 6 ore pe zi. Uneori 5 ore, iar ziua ea este irascibilă şi stresată. Se trezeşte în fiecare dimineaţa, îşi ia cafeaua şi pleacă să îşi rezolve chestiile pînă seara tîrziu. O altă fată în locul ei de mult şi-ar fi dat seama că nu e bine aşa. Ana însă este deja deprinsă cu aşa regim, şi plus la toate nu are timp să se gîndească la aşa fleacuri. Seara, cînd are cîteva clipe libere, Ana îşi mai ia o ceaşcă de cafea, şi navigheză pe odnaklasniki sau facebook , sau priveşte un film. Dintr-o parte pare că să ieşi din acest cerc vicios este foarte simplu.

Pur şi simplu trebuie să îţi stabileşti regula, că mergi la culcare la ora 11 noaptea. Cîteva săptămîni şi Ana va deveni blîndă, atentă şi liniştită, va inceta să strige la toată lumea şi va reuşi să facă tot. Dar…pentru ca în ritm de vals să faci totul pînă la 11 trebuie să ai tărie de caracter. Dar aşa acţiuni, somnoroasa Ana , nu este în stare să le facă. Somnolenta Ana în fiecare zi cheltuie câteva ore pe mărunţişuri inutile, şi astfel pleacă la culcare la ora 2. Dar dimineaţă la ora 8 vrei nu vrei, trebuie să te trezeşti şi să mergi la muncă.

rosu

4. Copiatul

Nicuşor este clasa a 5-a. De abia a început a învăţa părţile de vorbire, dar şi cele de propoziţie. După prima lună, el are evaluare, şi pentru că a fost anunţat din timp şi-a pregătit toate materialele necesare, telefonul cu acces la internet, memogimul sub bancă şi s-a aşezat în ultimul rînd, să nu-l vadă profesoară. A luat nota 10 la evaluare, şi plecă acasă liniştit. Ce mai trebuie pentru fericire, decît să bucure părinţii cu note bună. Iar de trăit, va trăi şi fără să ştie ce e ăla predicat. A crescut mare, şi-a întemeiat o familie, acum are şi el un băieţel în clasa a 5-a, care la întrebat cum să rezolve exerciţiul la română, pentru că nu a înţeles.

Nicuşor se uită la exerciţiu şi înţelege că nu are cum să îl rezolve, se răsteşte la băieţel să-l lase în pace că nu are timp să se ocupe de aşa nimicuri. Nu are timp pentru că are de întocmit CV-ul pentru locul de muncă. Toţi acum cer CV, şi nu unul obişnuit, dar unul ,,special”, scris fără greşeli. Dar ce e ăla CV, Nicolae nu ştie, el crede că e ceva la modă. Deci aşteptă să treacă moda, şi se va angaja el, că doar nu-i va trebui să ştie ce e ăla predicat!

gri

5. Nunţile şi zilele de naştere

Maria şi Vasile se căsătoresc. Maria lucrează ca asistentă medicală, logodnicul ei: vînzător- consultant. Bugetul familial este de 7000 de lei. Bugetul nunţii de vis – 70.000 de lei. Desigur că Maria şi Vasile s-ar putea cununa la o bisericuţă, apoi să facă o mică recepţie în sânul familiei. Pentru ce ea are nevoie de moderator, concursuri, restaurant, 200 de invitaţi pe care nici măcar nu-i cunoaşte, şi încă pe cineva să veselească invitaţii? De ce au nevoie să intre în datorii, să pună părinții la cheltuieli imense numai pentru a hrăni oamenii care, hai să recunoaştem, nu dau doi bani pe nunta şi fericirea lor?

Dar Maria știe că dacă ea nu va organiza o nunta fastuoasă, nimeni nu va şti că s-a măritat, nu o va vedea mătuşa Valea, iar unchiul Andrei va zice că nu i-a turnat nimeni, deci nu a fost nici o nuntă. Astfel tinerii vor intra în datorii că doar e la modă să faci nuntă după aşa numitele ,,tradiţii”. Desigur că se găsesc şi din ăştia care ar putea spune că Nunta e o dată în viaţă…. ei şi ce? Doar mai sunt şi zile de naştere, sărbătorirea Anului Nou, înmornîntarea, aceste evenimente la fel se întimplă o dată în viaţă, ( o dată ai 18 ani, sau 19, sau 20) , deci hai cu toţii să intrăm în datorii pentru ca restul anului să ne răsplătim cu ele.

rosu

6. Reclama

Unele domnişoarele din ziua de azi sunt adevărate ,,şabloane”. În goana după tendinţele modei, ele se lasă luate de val şi fumează pentru că asta te linişteşte, au Iphone pentru că e în top şi poartă culori pastelate , chiar dacă nu le sunt pe plac, pentru că anul acesta acesta ele sunt un trend. Cu toate acestea ele sunt sigure că reclama nu le afectează în nici un mod, iar stomacul bolnav din cauza dietelor şi plămînii plini cu fum – aceasta este o poveste inventată de cei invidioşi. ,, Experţii în modă”, care nu ştiu care e preţul frumuseţii pe care îl plătesc acestea, le susţin: ,, fetele sunteţi fete libere şi independente, sunteţi frumoase şi deştepte şi voi singure alegeţi cui dintre noi să ne daţi banii”.

Da fetelor, voi binevol alegeţi ce să mai faceţi cu banii, pe ce să-i cheltuiţi, pe o sesiune de masaj cu ciocolată sau proceduri anticelulită. Dacă aveţi bani în surplus mai bine i-aţi dona copiilor orfani, ei plîng după acea ciocolată, în timp ce voi vă scăldaţi în ea numai pentru a auzi nişte ,,paste pe urechi” din partea băieţilor.

      Articole recomandate