Muntele sinucigaşilor, locul din Japonia în care oamenii vin să-şi pună capăt zilelor

Pădurea Aokigahara, situată la baza muntelui Fuji din Japonia, este cunoscută drept locul unde se sinucid cei mai mulţi japonezi.

Autorităţile găsesc în vegetaţia densă de aici sute de cadavre în fiecare an şi spun că multe altele zac nedescoperite, majoritatea fiind ale unor persoane care s-au spânzurat.

Geologul Azusa Hayano a studiat pădurea Aokigahara timp de peste 30 de ani, dar nici el nu-şi poate da seama de ce atât de mulţi oameni aleg să-şi pună capăt zilelor aici. El spune că a descoperit în pădure peste 100 de cadavre în ultimii 20 de ani.

Hayano a chemat o echipă de jurnalişti ai site-ului de investigaţie Vice World pentru a filma şi cerceta locul numit ’’Jukai’’(’’marea de copaci’’).

În filmul documentar realizat de cei de la Vice, Hayano le povesteşte cum dovezile lăsate în urmă printre copaci pot indica ce a fost în mintea unei persoane înainte de a-şi lua viaţa sau dacă a ales să nu ia această decizie.

Filmarea începe cu o maşină abandonată la marginea pădurii, care are o hartă pe scaunul din faţă. Hayano spune că maşina se află acolo de trei luni. ’’Cred că proprietarul maşinii a intrat în pădure şi nu a mai ieşit’’, adaugă el.

La intrarea în pădure, există un semn pus de Asociaţia pentru Prevenirea Sinuciderilor din Japonia, pe care scrie: ’’Viaţa ta este un dar preţios primit de la părinţi. Te rugăm, gândeşte-te la părinţi, fraţi şi copii. Nu ţine problemele doar pentru tine. Vorbeşte despre ele şi cu altcineva’’.

’’Nu sunt siguri întotdeauna dacă vor să se sinucidă, de aceea lasă semne, cum ar fi câteva firimituri de pâine, pe drumul ce duce spre interiorul pădurii. Asta îi va ajuta să se întoarcă în cazul în care se răzgândesc. Dacă urmăreşti semnele, vei găsi întotdeauna ceva la capătul lor. Fie un cadavru, fie dovada că cineva s-a răzgândit’’, povesteşte japonezul.

După ce a urmărit o astfel de pistă, Hayano a găsit la capătul ei o păpuşă care atârna de un copac cu faţa un jos, ceea ce reprezintă un blestem în tradiţia japoneză. Alte lucruri morbide găsite de japonez în timpul căutărilor sale au fost un mesaj de adio scris pe o bucată de lemn bătută în cuie pe scoarţa unui copac, un manual al sinuciderii sau câteva ştreanguri.

La un moment dat, Hayano a dat peste un cort în care se afla un om tânăr care pretindea că venise în acel loc pentru a se relaxa. Geologul şi-a dat însă seama că bărbatul se afla acolo cu gândul de a se sinucide, aşa că i-a spus: ’’Gândeşte-te de două ori înainte să faci acest pas. Fii pozitiv’’.

Filmul se încheie cu descoperirea unui schelet care poartă încă îmbrăcămintea şi încălţămintea de dinaintea comiterii suicidului.

Din punctul de vedere al lui Hayano, sinuciderea în Japonia s-a modificat de-a lungul anilor. Înainte era legată de onoare, fiind practicată cel mai des de samurai, prin ritualul numit ’’harakiri’’. Acum, ea este un semn al izolării sociale într-o lume din ce în ce mai modernă. ’’Nu cred că există eroism în comiterea unui suicid’’, adaugă japonezul.

Hayano crede că numărul tot mai mare de sinucideri este cauzat de un stil de viaţă solitar şi sedentar, care a evoluat în paralel cu Internetul. ’’În prezent, îţi poţi petrece întreaga viaţă on-line. Ceea ce contează însă cu adevărat sunt relaţiile interumane. Socializarea înseamnă să te vezi cu celălalt faţă în faţă, să-i citeşti expresiile şi să-i auzi vocea pentru a-i înţelege emoţiile, pentru a coexista’’, încheie geologul.

      Articole recomandate